
Pad thai z rakci
Lahka in sveža različica klasične tajske testeninske jedi
Pad thai z rakci
Lahka in sveža različica klasične tajske testeninske jedi

Sestavine
- 200 g riževih rezancev
- 200 g rakovih repkov
- 1 žlička drobno narezanega ali naribanega ingverja
- 2 žlici sončničnega olja
- 4 razžvrkljana jajca
- 100 g sojinih kalčkov
- 4 mlade glave bokčoja (kitajske blitve) ali 1 manjša glava naribanega mladega zelja
- 6 tanko narezanih mladih čebulic
- 1 žlička sojine omake
- sladka čilijeva omaka in rakov čips, ko postrežemo
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- 200 g riževih rezancev
- 200 g rakovih repkov
- 1 žlička drobno narezanega ali naribanega ingverja
- 2 žlici sončničnega olja
- 4 razžvrkljana jajca
- 100 g sojinih kalčkov
- 4 mlade glave bokčoja (kitajske blitve) ali 1 manjša glava naribanega mladega zelja
- 6 tanko narezanih mladih čebulic
- 1 žlička sojine omake
- sladka čilijeva omaka in rakov čips, ko postrežemo
Postopek
Riževe rezance prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo namakati približno 10 minut. Medtem rakce zmešamo z ingverjem. V ponvi segrejemo žličko olja in jih na njem na visokem ognju 2 minuti pražimo do rožnate barve. Nato jih stresemo v skledo. V ponev vlijemo žlico olja, in ko je vroče, vlijemo po celotni površini jajca. Ko zakrknejo, jih razrežemo in shranimo na toplem. Rezance odcedimo.
Segrejemo še preostalo olje in na njem 2 minuti pražimo kalčke, bokčoj ali naribano mlado zelje in mlado čebulo. Vse skupaj naj se zmehča. Dodamo še rakce, rezance, jajca in sojino omako ter vse dobro pretresemo. Takoj postrežemo s sladko čilijevo omako in rakovim čipsom.
Nasvet
Na podoben način lahko naredimo tudi juho, tako da 75 g rezancev prelijemo z vrelo vodo in pustimo, da nabrekajo. Medtem zavremo 6 dl piščančje juhe in ji dodamo rakove repke, ingver, razpolovljeno mlado pekinško zelje, kalčke in mlado čebulo. Vse skupaj kuhljamo kakšni 2 minuti. Rezance nato odcedimo, jih razdelimo v 2 skodelici in zalijemo s pripravljeno zelenjavno juho z rakci. Vmešamo še žlico sladke čilijeve omake in prelijemo z malo limoninega ali limetinega soka, preden jed postrežemo.