Kaj boste skuhali danes?
Ostrige z orientalskim prelivom
Ostrige z orientalskim prelivom
Sestavine
- 12 ostrig
- šopek narezanega drobnjaka, ko postrežemo
omaka
- 1 strok česna
- 1 košček ingverja
- 2 žlici riževega vina mirin
- 1 žlica sojine omake
- 4 mlade čebule
- 1 rdeč čili
- 2 žlici sezamovega olja
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 12 ostrig
- šopek narezanega drobnjaka, ko postrežemo
omaka
- 1 strok česna
- 1 košček ingverja
- 2 žlici riževega vina mirin
- 1 žlica sojine omake
- 4 mlade čebule
- 1 rdeč čili
- 2 žlici sezamovega olja
Postopek
Če imamo še zaprte ostrige, jih odpremo (glej nasvet).
Česen stremo. Košček ingverja, velik za palec, drobno nasekljamo. Čebulo fino narežemo, čili pa nasekljamo. Vse sestavine za omako zmešamo v majhni skledi. Z omako pokapamo ostrige, nato jih posipamo še z narezanim drobnjakom in takoj postrežemo.
Kako odpreti ostrige?
Okoli ene roke zavijemo kuhinjsko krpo in z roko močno primemo ostrigo. V drugo roko vzamemo majhen oster nožek za odpiranje ostrig in z njim razklenemo lupino. Konico nožka zapičimo v spodnji del lupine, ga pod pritiskom malo obračamo in nato potisnemo navzgor ali še naprej obračamo levo in desno, da se ostriga odpre. Nožek potisnemo pod zgornji del školjke in ta del lupine odstranimo. Ostrige postrežemo z izbrano omako.