Kaj boste skuhali danes?
Ostrige z orientalskim prelivom
Ostrige z orientalskim prelivom
Sestavine
- 12 ostrig
- šopek narezanega drobnjaka, ko postrežemo
omaka
- 1 strok česna
- 1 košček ingverja
- 2 žlici riževega vina mirin
- 1 žlica sojine omake
- 4 mlade čebule
- 1 rdeč čili
- 2 žlici sezamovega olja
Nikoli ne bi ugotovili, kaj manjka na jedilniku
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 12 ostrig
- šopek narezanega drobnjaka, ko postrežemo
omaka
- 1 strok česna
- 1 košček ingverja
- 2 žlici riževega vina mirin
- 1 žlica sojine omake
- 4 mlade čebule
- 1 rdeč čili
- 2 žlici sezamovega olja
Postopek
Če imamo še zaprte ostrige, jih odpremo (glej nasvet).
Česen stremo. Košček ingverja, velik za palec, drobno nasekljamo. Čebulo fino narežemo, čili pa nasekljamo. Vse sestavine za omako zmešamo v majhni skledi. Z omako pokapamo ostrige, nato jih posipamo še z narezanim drobnjakom in takoj postrežemo.
Kako odpreti ostrige?
Okoli ene roke zavijemo kuhinjsko krpo in z roko močno primemo ostrigo. V drugo roko vzamemo majhen oster nožek za odpiranje ostrig in z njim razklenemo lupino. Konico nožka zapičimo v spodnji del lupine, ga pod pritiskom malo obračamo in nato potisnemo navzgor ali še naprej obračamo levo in desno, da se ostriga odpre. Nožek potisnemo pod zgornji del školjke in ta del lupine odstranimo. Ostrige postrežemo z izbrano omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Gobov zavitek
Bela čokoladna torta z velikonočnimi jajčki
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo