
Orada v ponvi s češnjevimi paradižniki
Ali znamenita »orata all’acqua pazza«
Orada v ponvi s češnjevimi paradižniki
Ali znamenita »orata all’acqua pazza«

Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 očiščeni oradi po pribl. 450 g vsaka
- 2 stroka česna
- ½ majhnega rdečega čilija
- 400 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
- 4 žlice belega vina
- majhna pest kaper
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper
- oljčno olje za pokapanje

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 očiščeni oradi po pribl. 450 g vsaka
- 2 stroka česna
- ½ majhnega rdečega čilija
- 400 g raznobarvnih češnjevih paradižnikov
- 4 žlice belega vina
- majhna pest kaper
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Česen olupimo in narežemo na lističe, čili drobno sesekljamo. V veliki ponvi s pokrovom segrejemo oljčno olje. Ribi previdno položimo v olje in pečemo 4 do 5 minut, da začneta rjaveti. Obrnemo ju, okrog njiju potresemo česen in pečemo še minuto, nato v ponev dodamo čili in paradižnik. Prilijemo vino, zavremo in počakamo, da minuto brbota, nato dodamo 1 dl vode ter solimo in popramo.
Ponev pokrijemo, temperaturo zvišamo in ribi dušimo 15 minut, da se skuhata. Kuhani sta, ko oči postanejo bele, meso pa je na otip mehko.
Ribi prestavimo na servirni pladenj, ponev pa vrnemo na ogenj. Dodamo kapre in peteršilj in kuhamo še minuto. Omako lahko postrežemo posebej ali ribi vrnemo v ponev, ju z žlico prelijemo z omako in ponev prinesemo na mizo. Pred postrežbo ribi pokapljamo z oljčnim oljem.
Nasvet
Najbolje je uporabiti zelo zrele paradižnike, saj bodo ti dodali nekaj sladkobe v pekočo omako. Na enak način lahko pripravimo tudi brancina.