
Orada v pečici s krompirjem in olivami
Olive se super povežejo z ribami.
Orada v pečici s krompirjem in olivami
Olive se super povežejo z ribami.

Sestavine
- 1 večja očiščena orada (pribl. 450 g)
- 400 g mladega krompirja
- velika pest črnih oliv
- 1 strok česna
- lupina ½ limone
- 1,5 dl belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper

S temi triki bo vaš biskvit vedno popoln
Dober biskvit zahteva natančnost, znanje in razumevanje sestavin, pa čeprav se zdi tako preprost.

Klasična sladica, ki ni iz Splita
Bolj za hec, kot zares, pa vendar … ste tudi vi kot otroci kdaj pomislili, da je banana split morda dalmatinska sladica?

Torta iz filma, ki vas bo očarala
Pred nami je še en deževen vikend. Poletje se bo kmalu prevesilo v jesen in vikendi bodo pogosteje preživeti ob gledanju filmov na kavču s skledo kokic ali drugih ljubih prigrizkov.
Sestavine
- 1 večja očiščena orada (pribl. 450 g)
- 400 g mladega krompirja
- velika pest črnih oliv
- 1 strok česna
- lupina ½ limone
- 1,5 dl belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir operemo in ga neolupljenega kuhamo v vreli vodi 10 minut. Nato ga razrežemo na debelejše rezine in pustimo, da se ohladi. Česen olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo in liste grobo nasekljamo, stebla prihranimo. Limono operemo in polovico limonove lupine nastrgamo. V večji posodi premešamo krompir, olive, česen, polovico peteršilja, limonovo lupinico ter začinimo z žlico oljčnega olja, soljo in poprom. Mešanico preložimo v pekač.
Orado posolimo in v trebušno odprtino vstavimo stebla peteršilja. Ribo položimo na krompir in pokapamo s preostankom oljčnega olja. Pečemo 15 minut, da krompir ob robovih postane hrustljav. Prelijemo z vinom in pečemo še 10 minut, da krompir porjavi in je riba pečena.
Pekač vzamemo iz pečice in jed potresemo s preostalim peteršiljem. Ko postrežemo, ribo prelijemo s sokom, ki ostane v pekaču.