
Orada v pečici s krompirjem in olivami
Olive se super povežejo z ribami.
Orada v pečici s krompirjem in olivami
Olive se super povežejo z ribami.

Sestavine
- 1 večja očiščena orada (pribl. 450 g)
- 400 g mladega krompirja
- velika pest črnih oliv
- 1 strok česna
- lupina ½ limone
- 1,5 dl belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1 večja očiščena orada (pribl. 450 g)
- 400 g mladega krompirja
- velika pest črnih oliv
- 1 strok česna
- lupina ½ limone
- 1,5 dl belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir operemo in ga neolupljenega kuhamo v vreli vodi 10 minut. Nato ga razrežemo na debelejše rezine in pustimo, da se ohladi. Česen olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo in liste grobo nasekljamo, stebla prihranimo. Limono operemo in polovico limonove lupine nastrgamo. V večji posodi premešamo krompir, olive, česen, polovico peteršilja, limonovo lupinico ter začinimo z žlico oljčnega olja, soljo in poprom. Mešanico preložimo v pekač.
Orado posolimo in v trebušno odprtino vstavimo stebla peteršilja. Ribo položimo na krompir in pokapamo s preostankom oljčnega olja. Pečemo 15 minut, da krompir ob robovih postane hrustljav. Prelijemo z vinom in pečemo še 10 minut, da krompir porjavi in je riba pečena.
Pekač vzamemo iz pečice in jed potresemo s preostalim peteršiljem. Ko postrežemo, ribo prelijemo s sokom, ki ostane v pekaču.