
Orada v pečici s krompirjem in olivami
Olive se super povežejo z ribami.
Orada v pečici s krompirjem in olivami
Olive se super povežejo z ribami.

Sestavine
- 1 večja očiščena orada (pribl. 450 g)
- 400 g mladega krompirja
- velika pest črnih oliv
- 1 strok česna
- lupina ½ limone
- 1,5 dl belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 večja očiščena orada (pribl. 450 g)
- 400 g mladega krompirja
- velika pest črnih oliv
- 1 strok česna
- lupina ½ limone
- 1,5 dl belega vina
- 2 žlici oljčnega olja
- šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir operemo in ga neolupljenega kuhamo v vreli vodi 10 minut. Nato ga razrežemo na debelejše rezine in pustimo, da se ohladi. Česen olupimo in nasekljamo. Peteršilj operemo in liste grobo nasekljamo, stebla prihranimo. Limono operemo in polovico limonove lupine nastrgamo. V večji posodi premešamo krompir, olive, česen, polovico peteršilja, limonovo lupinico ter začinimo z žlico oljčnega olja, soljo in poprom. Mešanico preložimo v pekač.
Orado posolimo in v trebušno odprtino vstavimo stebla peteršilja. Ribo položimo na krompir in pokapamo s preostankom oljčnega olja. Pečemo 15 minut, da krompir ob robovih postane hrustljav. Prelijemo z vinom in pečemo še 10 minut, da krompir porjavi in je riba pečena.
Pekač vzamemo iz pečice in jed potresemo s preostalim peteršiljem. Ko postrežemo, ribo prelijemo s sokom, ki ostane v pekaču.