
Newyorška sirova pita
Zaščitni znak New Yorka
Newyorška sirova pita
Zaščitni znak New Yorka

Sestavine
tortna podlaga
- 100 g piškotov (najbolje »digestive«)
- 40 g stopljenega masla
nadev
- 600 g kremnega sira (na sobni temperaturi)
- 180 g rjavega sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- 1 ½ žličke naribane limonove lupine
- 1 žlička limonovega soka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 razžvrkljana jajca (na sobni temperaturi)
- 150 g skute
premaz
- 3 dl kisle smetane
karamelizirane breskve
- 150 g rjavega sladkorja
- 30 g masla
- 4 zrele breskve, narezane na krhlje
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!

Okusna napaka: obrnjena pita, ki je hkrati sočna in hrustljava
Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.
Sestavine
tortna podlaga
- 100 g piškotov (najbolje »digestive«)
- 40 g stopljenega masla
nadev
- 600 g kremnega sira (na sobni temperaturi)
- 180 g rjavega sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- 1 ½ žličke naribane limonove lupine
- 1 žlička limonovega soka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 razžvrkljana jajca (na sobni temperaturi)
- 150 g skute
premaz
- 3 dl kisle smetane
karamelizirane breskve
- 150 g rjavega sladkorja
- 30 g masla
- 4 zrele breskve, narezane na krhlje
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote z valjarjem fino zdrobimo in jih zmešamo s stopljenim maslom. Maso preložimo v pripravljen model, jo poravnamo, pritisnemo ob dno in pečemo 10 minut. Model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 240 °C.
Z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti gladko zmešamo kremni sir. Postopoma dodajamo sladkor in nato koruzni škrob. Počasi vmešamo še limonovo lupino in vaniljev sladkor, nato pa še jajca. Na koncu vmešamo kislo smetano. Masa mora biti gladka in kar tekoča.
Maso vlijemo v model na pečeno podlago. Z modlom malo potrkamo ob delovno površino in s hrbtno stranjo žlice poravnamo mehurčke po površini. Pito pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 110 °C in pečemo še 25 minut. Vrata pečice pustimo prve 3 minute odprta. Po 25 minutah potresemo model – masa bo v sredini še majava. Pečico izklopimo in pustimo, da se pita počasi ohlaja v zaprti pečici še 2 uri. Po tem času zrahljamo rob pite in pustimo, da se v pečici počasi ohlaja še 1 uro do 1 uro in pol.
Ohlajeno pito premažemo s kislo smetano, jo ovijemo s folijo in pustimo še najmanj 4 ure ali pa čez noč v hladilniku. Iz hladilnika jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.
Za karamelizirane breskve 10 do 12 minut segrevamo sladkor s 5 žlicami vode. Vmešamo na kocke narezano maslo, vaniljev sladkor in breskve. Kuhamo še 10 minut, da se breskve zmehčajo. S pite odstranimo obod, jo preložimo na pladenj in obložimo s karameliziranimi breskvami.
Nasvet
Namesto svežih breskev lahko karameliziramo tudi jabolka ali drugo sadje.