
Nabodala iz sardel na žaru z zeleno omako
Nabodala iz sardel na žaru z zeleno omako

Sestavine
- lupina in sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 12 očiščenih sardel
- manjši šopek kopra
- manjši šopek peteršilja
- 1 žlica kaper
- 2 žlici kislih kumaric
- sol
- poper
- 8 lesenih nabodal
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- lupina in sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 12 očiščenih sardel
- manjši šopek kopra
- manjši šopek peteršilja
- 1 žlica kaper
- 2 žlici kislih kumaric
- sol
- poper
- 8 lesenih nabodal
Postopek
Lesena nabodalca namočimo v vodi. Sardele prelijemo s polovico limonovega soka in žlico oljčnega olja. Sok in olje vtremo v trebušno votlino in kožo. Dve do tri sardele položimo drugo ob drugi in jih nabodemo s po dvema lesenima nabodalcema (pri glavi in pri repu).
Za zeleno omako nasekljamo koper, peteršilj, kapre in kumarice in jih pomešamo s preostalim oljem, limonovim sokom in lupinico. Solimo, popramo in shranimo na hladnem.
Sardele solimo in po želji popramo, nato jih postavimo na vroč žar. Pečemo jih na vsaki strani 3 do 4 minute, pri obračanju si pomagamo z nabodali. Pečene sardele prenesemo na krožnik, jih premažemo z nekaj zelene omake, preostalo omako pa postrežemo ob strani.