
Maskarponejev sladoled s pomarančno marmelado
Maskarponejev sladoled s pomarančno marmelado

Sestavine
- 3 veliki rumenjaki
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 250 g maskarponeja
- semena iz ½ vaniljevega stroka
- lupina 1 pomaranče
- 3 žlice pomarančne marmalade (najbolje iz seviljskih pomaranč)

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?

Odlične ideje za osvežilna poletna kosila in večerje
Solate niso nujno le le priloga ali dodatek jedem – ob uravnoteženi sestavi hranil so lahko tudi popoln, nasiten in uravnotežen obrok.

'Marry me pasta' - 'Za oženit' dobra jed, pripravljena v vsega pol ure
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?
Sestavine
- 3 veliki rumenjaki
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 250 g maskarponeja
- semena iz ½ vaniljevega stroka
- lupina 1 pomaranče
- 3 žlice pomarančne marmalade (najbolje iz seviljskih pomaranč)
Postopek
V veliko skledo damo rumenjake in sladkor ter z električnim mešalnikom penasto umešamo, da dobimo gosto svetlo rumeno mešanico.
V srednje veliko kozico vlijemo mleko, mu dodamo maskarpone, vaniljo in nastrgano pomarančno lupino ter zavremo; medtem mešamo z metlico, da se maskarpone poveže z mlekom. Takoj ko zavre, odstavimo in postopoma vtepemo v jajčno mešanico, da dobimo jajčno kremo.
Pomijemo kozico in vanjo preložimo kremo. Med nenehnim mešanjem jo pri nizki temperaturi segrevamo 15 minut, dokler se toliko ne zgosti, da prekrije hrbtni del lesene kuhalnice. Pazimo, da ne zavre, sicer se bo krema sesirila, ker bodo jajca zakrknila. Skozi sito jo pretlačimo v skledo in pustimo, da se ohladi.
Kremo preložimo v strojček za sladoled in ga poženemo. Ko nastane gost in gladek sladoled, ga preložimo v plastično posodo. Po vrhu ga premažemo z marmelado, nato pa ga s paličico za ražnjiče »preorjemo«, da spravimo marmelado v notranjost. Pokrijemo in zamrznemo vsaj za 6 ur, da se strdi. Če nimamo strojčka za sladoled, v posodi zamrznemo kremo za 4 ure, vsako uro pa jo premešamo, da razbijemo ledene kristale. V sladoled vmešamo marmelado, kot je opisano zgoraj, in ga damo v zamrzovalnik, da se povsem strdi.