
Maskarponejev sladoled s pomarančno marmelado
Maskarponejev sladoled s pomarančno marmelado

Sestavine
- 3 veliki rumenjaki
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 250 g maskarponeja
- semena iz ½ vaniljevega stroka
- lupina 1 pomaranče
- 3 žlice pomarančne marmalade (najbolje iz seviljskih pomaranč)
Preberite tudi

10 napak pri peki potice, ki jih nočete ponoviti
Potica je kraljica praznikov, a hitro gre kaj narobe. Preverite, katere napake se najpogosteje zgodijo in kako jih preprečiti.

Kaj je edamame, tihi zvezdnik med zdravo prehrano?
Edamame ni le trend, temveč superživilo, ki podpira dobro počutje in hormonsko ravnovesje. Spoznajte, zakaj je ta zeleni prigrizek tako priljubljen.

Žana Vidmar je z nami delila dragocene družinske radosti
Simpatična in vedno nasmejana voditeljica Žana Vidmar prosti čas najraje preživlja z družino, zato se še toliko bolj veseli prihajajočih praznikov, ki bodo v njihovem domu kreativni, igrivi, sladki in predvsem polni smeha ter družinske povezanosti.
Sestavine
- 3 veliki rumenjaki
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 dl polnomastnega mleka
- 250 g maskarponeja
- semena iz ½ vaniljevega stroka
- lupina 1 pomaranče
- 3 žlice pomarančne marmalade (najbolje iz seviljskih pomaranč)
Postopek
V veliko skledo damo rumenjake in sladkor ter z električnim mešalnikom penasto umešamo, da dobimo gosto svetlo rumeno mešanico.
V srednje veliko kozico vlijemo mleko, mu dodamo maskarpone, vaniljo in nastrgano pomarančno lupino ter zavremo; medtem mešamo z metlico, da se maskarpone poveže z mlekom. Takoj ko zavre, odstavimo in postopoma vtepemo v jajčno mešanico, da dobimo jajčno kremo.
Pomijemo kozico in vanjo preložimo kremo. Med nenehnim mešanjem jo pri nizki temperaturi segrevamo 15 minut, dokler se toliko ne zgosti, da prekrije hrbtni del lesene kuhalnice. Pazimo, da ne zavre, sicer se bo krema sesirila, ker bodo jajca zakrknila. Skozi sito jo pretlačimo v skledo in pustimo, da se ohladi.
Kremo preložimo v strojček za sladoled in ga poženemo. Ko nastane gost in gladek sladoled, ga preložimo v plastično posodo. Po vrhu ga premažemo z marmelado, nato pa ga s paličico za ražnjiče »preorjemo«, da spravimo marmelado v notranjost. Pokrijemo in zamrznemo vsaj za 6 ur, da se strdi. Če nimamo strojčka za sladoled, v posodi zamrznemo kremo za 4 ure, vsako uro pa jo premešamo, da razbijemo ledene kristale. V sladoled vmešamo marmelado, kot je opisano zgoraj, in ga damo v zamrzovalnik, da se povsem strdi.