
Sestavine
pire
- 500 g malin
šodo
- 6 velikih rumenjakov
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
meringa
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 velika beljaka
zmrzlina
- 3 dl sladke smetane
- 300 g pistacij
- 100 g malin
- olje za model
- maline, ko postrežemo
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
pire
- 500 g malin
šodo
- 6 velikih rumenjakov
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
meringa
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 velika beljaka
zmrzlina
- 3 dl sladke smetane
- 300 g pistacij
- 100 g malin
- olje za model
- maline, ko postrežemo
Postopek
Model za 900-gramsko štruco namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Za malinov pire maline zmeljemo v multipraktiku in nato pretisnemo skozi fino sito v kozico. Pire na nizki temperaturi nežno reduciramo 30 minut, medtem občasno premešamo, da dobi intenzivnejšo barvo in ga ostane približno 2 dl. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Medtem ko se pire ohlaja, damo rumenjake in sladkor v stekleno skledo in stepamo nad kozico, v kateri nežno vre voda, kakih 10 minut, da dobimo svetlo, gosto maso, ki podvoji prostornino. Odstavimo.
Nato pripravimo meringo. V kozico damo sladkor in 2 žlici vode ter segrevamo, da sirup doseže 120 °C, kar preverimo s kuhinjskim termometrom. Medtem ko se sladkor segreva, z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti stepemo beljake. Ko sirup doseže 120 °C, ga počasi zlivamo v sneg in s povečano hitrostjo stepamo tako dolgo, da se sneg ohladi.
100 g pistacij sesekljamo, 200 g pa jih zmeljemo do teksture drobtin. V čisti skledi stepemo smetano, da nastanejo mehki vršički. Dodamo ji malinov pire in sesekljane pistacije, nato z lopatico ali metlico nežno vmešamo rumenjakovo maso. Potem na enak način previdno vmešamo polovico snega. Dodamo maline in preostali sneg, nežno zmešamo in nalijemo v pripravljeni model. Za čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Naslednji dan zmrzlino vzamemo iz modla. Po vseh straneh jo prekrijemo z zmletimi pistacijami, nato jo položimo na pladenj, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in vrnemo v zamrzovalnik. Ko želimo zmrzlino ponuditi, jo narežemo na rezine in postrežemo s svežimi malinami.