Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 150 g rozin
- 100 g pinjol
- 2 žlici ruma
- 400 g marelic
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici pomarančnega likerja
- 1,25 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 zavitka zamrznjenega listnatega testa po 330 g
- razžvrkljano jajce za premaz
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Božična večerja v najboljši družbi: slastne jedi za 1 osebo
Tudi kadar praznike preživljamo sami, je prav fino, če so lepi in okusni. Preglejte naše ideje za božični meni za eno osebo.
Sestavine
- 150 g rozin
- 100 g pinjol
- 2 žlici ruma
- 400 g marelic
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici pomarančnega likerja
- 1,25 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 zavitka zamrznjenega listnatega testa po 330 g
- razžvrkljano jajce za premaz
Postopek
Rozine preberemo, operemo in odcejene pomešamo s pinjolami in rumom; v hladilniku naj se marinirajo približno 2 uri.
Nektarine in marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in obe vrsti sadja narežemo na krhlje. Dodamo sladkor v prahu, limonov sok in pomarančni liker ter zmešamo. Kislo smetano gladko zmešamo z jajcem, rumenjakom in vaniljevim sladkorjem.
Listnato testo po navodilu odtajamo in na pomokani delovni površini oba kosa testa razvaljamo na dolžino pekača. Ob vzdolžnem robu razvaljanega testa odrežemo po dva (centimeter široka) trakova in vse štiri trakove prihranimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Rozinovo zmes pomešamo s sadjem in polovico nadeva porazdelimo po sredini razvaljanega testa. Nadev pokapamo s polovično količino smetanove mešanice. Vzdolžno tretjino testa preganemo čez nadev in testen rob namažemo z razžvrkljanim jajcem. Potem preganemo čez nadev še drugo tretjino testa in konce zavitka dobro stisnemo.
Postopek ponovimo še z drugim kosom testa in oba zavitka položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Namažemo ju s stepenim jajcem in nekajkrat prebodemo z vilicami. Prihranjene testene trakove križno položimo na zavitka ter prav tako namažemo z jajcem. Zavitek pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut; počakamo, da se na pekaču ohladi, šele nato ga razrežemo na primerne kose in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo
Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija
Brezglutensko testo za pico
Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!