Kaj boste skuhali danes?
Losos tarator
Losos, kot ga še ne poznate!
Losos tarator
Losos, kot ga še ne poznate!
Sestavine
- 50 g orehov
- pest lističev peteršilja
- 2 žlički mlete začimbe sumak
- 1⁄2 rdeče čebule
- sok in lupina 1 limone
- 4 lososovi fileji
- 2 žlici humusa
- sol in poper
- kuskus, kruh pita ali nevzhajan kruh, ko postrežemo (po želji)
- jogurt, ko postrežemo (po želji)
Praznične decembrske jedi z božanskimi vonjavami in okus
Praznične jedi naj ostanejo domače, a z dodatkom pravih začimb dobijo novo toplino. Katere dišave ogrejejo telo in praznično mizo?
Tako bo pečenka pečena enakomerno (video)
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko in se enakomerno speče, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.
Top praznične sladice brez mlečnih izdelkov in jajc
Veganske praznične sladice brez masla, smetane, mleka in jajc: odlični preizkušeni recepti za goste, ki jedo vegansko ali se izogibajo mlečnim izdelkom in jajcem.
Sestavine
- 50 g orehov
- pest lističev peteršilja
- 2 žlički mlete začimbe sumak
- 1⁄2 rdeče čebule
- sok in lupina 1 limone
- 4 lososovi fileji
- 2 žlici humusa
- sol in poper
- kuskus, kruh pita ali nevzhajan kruh, ko postrežemo (po želji)
- jogurt, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Orehe, peteršilj in čebulo drobno nasekljamo in jih zmešamo s sumakom, limonovo lupino in sokom polovice limone. Rahlo solimo in popramo.
Fileje lososa položimo na nizek pekač in pečemo 12 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, premažemo s humusom in vrnemo v pečico, kjer jih pečemo še 3 minute. Ko so fileji pečeni, jih posipamo z orehovo mešanico in postrežemo s preostalo polovico limone, da si jo vsak lahko iztisne na jed. Zraven lahko ponudimo kuskus, kruh pita ali nevzhajan kruh in jogurt.
Tarator, sumak in humus
Tarator je omaka, ki jo pripravljajo na Bližnjem vzhodu iz orehov, limonovega soka, zelišč in jogurta. Večinoma se uporablja kot pomaka, v našem receptu pa nastopa kot čudovita obloga za lososove fileje.
Sumak je začimba z limonastim okusom, pridobljena iz mletih posušenih rdečih jagod rujevega drevesa. V receptu jo lahko nadomestimo z malo več limonove lupinice.
Humus je namaz iz čičerke; lahko ga kupimo ali ga pripravimo sami. Pločevinko čičerke (400 g) odcedimo in tekočino prihranimo. V mikser damo čičerko s četrtino prihranjene tekočine, 4 žlice limonovega soka, žlico do dve tahinija (pasta iz prepraženih sezamovih semen), 2 strta stroka česna, pol žličke soli in 2 žlici oljčnega olja. Mešamo 3 do 5 minut, da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodamo še malo tekočine od čičerke.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz kreše s cmočki
Pilav – riž s piščancem in zelenjavo
Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom.