
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.

Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- sol
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Joe Zavala vas nauči veščin pravega BBQ
V Slovenijo avgusta prihaja znameniti pitmaster iz Teksasa, hišni chef ekip Dallas Mavericks in Dallas Cowboys Joe Zavala. Svoje BBQ mojstrstvo bo pokazal na festivalu Wild West Fest On Fire 2025.
Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- sol
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška
Postopek
Šalotko olupimo, drobno narežemo in zarumenimo v kozici na vročem maslu. Dodamo lečo (ni je treba namakati) in zalijemo z belim vinom. Prilijemo zelenjavno juho, zavremo, potem pa počasi kuhljamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo še malo tekočine, da leča ohrani ustrezno gostoto; začinimo s soljo in poprom.
Zdaj pripravimo še ribe. V ponvi močno segrejemo oljčno olje. Fileje položimo s kožno stranjo na maščobo in jih, glede na debelino, pečemo 6 do 8 minut. Zadnji 2 minuti pečemo fileje tako, da jih pokrijemo z aluminijasto folijo; solimo in popramo jih tik pred postrežbo.
Za smetanovo omako obe vrsti smetane zavremo in povremo do ustrezne gostote. Vmešamo janeževo žganje in žafranov prašek ter po okusu solimo.
Lečo ponudimo s lososovimi fileji in pripravljeno smetanovo omako.