
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.
Losos in črna leča s smetanovo omako
Jed z visoko vsebnostjo vlaknin in omega 3.

Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- sol
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška
Preberite tudi

Retro rezine za nostalgike
Odkrijte recepte za nostalgične sladke rezine, ki vas s prvim grižljajem popeljejo v brezskrbne čase otroštva. Privoščite si sladek spomin!

Kako pravilno očistiti lignje
Naučite se, kako enostavno in hitro očistiti lignje. Sledite našim preprostim korakom za sveže, okusne in popolno pripravljene lignje. Imamo tudi fine recepte!

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.
Sestavine
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 150 g črne leče
- 1,5 dl chardonnayja ali drugega belega vina
- 4 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- poper
- 4 fileji lososa brez kože (po 16 dag)
- morska sol
- zeleni poper
- oljčno olje za peko
smetanova omaka
- sol
- 1 dl sladke smetane
- žlica kisle smetane
- 2 žlici janeževega žganja
- ščepec žafranovega praška
Postopek
Šalotko olupimo, drobno narežemo in zarumenimo v kozici na vročem maslu. Dodamo lečo (ni je treba namakati) in zalijemo z belim vinom. Prilijemo zelenjavno juho, zavremo, potem pa počasi kuhljamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo še malo tekočine, da leča ohrani ustrezno gostoto; začinimo s soljo in poprom.
Zdaj pripravimo še ribe. V ponvi močno segrejemo oljčno olje. Fileje položimo s kožno stranjo na maščobo in jih, glede na debelino, pečemo 6 do 8 minut. Zadnji 2 minuti pečemo fileje tako, da jih pokrijemo z aluminijasto folijo; solimo in popramo jih tik pred postrežbo.
Za smetanovo omako obe vrsti smetane zavremo in povremo do ustrezne gostote. Vmešamo janeževo žganje in žafranov prašek ter po okusu solimo.
Lečo ponudimo s lososovimi fileji in pripravljeno smetanovo omako.