
Limonovo-vaniljev mlečni riž iz pečice
Mlečni riž je čudovito nostalgična jed, primerna za zajtrk, malico, poobedek ali večerjo.
Limonovo-vaniljev mlečni riž iz pečice
Mlečni riž je čudovito nostalgična jed, primerna za zajtrk, malico, poobedek ali večerjo.

Sestavine
- 6 dl mleka
- 4,5 dl sladke smetane
- lupina 1 limone
- 1 vaniljin strok
- 25 g sladkorja
- 100 g kratkozrnatega riža
- 25 g masla

Vikend sladice brez peke: 4 poletni recepti, ki vas bodo rešili vročine (in navdušili)
Sladice brez peke so popolna rešitev za vroče dni. Odkrijte preproste recepte, ki navdušijo brez prižiganja pečice!

Preprosto kosilo z okusom morja in vina
Jed za vse, ki obožujete testenine, morsko hrano in preproste obroke polnega okusa. Prava izbira za tiste dni, ko nimamo časa, a si vseeno želimo pojesti nekaj za dušo. Tekst: V. M.

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.
Sestavine
- 6 dl mleka
- 4,5 dl sladke smetane
- lupina 1 limone
- 1 vaniljin strok
- 25 g sladkorja
- 100 g kratkozrnatega riža
- 25 g masla
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Mleko, smetano, limonovo lupino in razpolovljen vaniljin strok damo v kozico. Počasi zavremo, nato vmešamo sladkor in riž.
Mešanico zlijemo v plitvo ognjevarno posodo in po vrhu razporedimo na kocke narezano maslo. Riž v pečici pečemo 30 minut, nato ga dobro premešamo in pečemo še eno uro, da postane mehak in kremast in da se po vrhu naredi zlata skorjica. Prostornina in vrsta posode vplivata na čas pečenja; če je riž preveč rahel, ga pečemo še 10 minut in ponovno preverimo, ali je že dovolj pečen. Ko je pečen, naj 10 minut počiva, nato ga postrežemo.