© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Limonovo-vaniljev mlečni riž iz pečice

Mlečni riž je čudovito nostalgična jed, primerna za zajtrk, malico, poobedek ali večerjo.

Limonovo-vaniljev mlečni riž iz pečice

Mlečni riž je čudovito nostalgična jed, primerna za zajtrk, malico, poobedek ali večerjo.

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Limonovo-vaniljev mlečni riž iz pečice

Sestavine

  • 6 dl mleka
  • 4,5 dl sladke smetane
  • lupina 1 limone
  • 1 vaniljin strok
  • 25 g sladkorja
  • 100 g kratkozrnatega riža
  • 25 g masla
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 6 dl mleka
  • 4,5 dl sladke smetane
  • lupina 1 limone
  • 1 vaniljin strok
  • 25 g sladkorja
  • 100 g kratkozrnatega riža
  • 25 g masla

Postopek

1

Pečico segrejemo na 140 °C. Mleko, smetano, limonovo lupino in razpolovljen vaniljin strok damo v kozico. Počasi zavremo, nato vmešamo sladkor in riž.

2

Mešanico zlijemo v plitvo ognjevarno posodo in po vrhu razporedimo na kocke narezano maslo. Riž v pečici pečemo 30 minut, nato ga dobro premešamo in pečemo še eno uro, da postane mehak in kremast in da se po vrhu naredi zlata skorjica. Prostornina in vrsta posode vplivata na čas pečenja; če je riž preveč rahel, ga pečemo še 10 minut in ponovno preverimo, ali je že dovolj pečen. Ko je pečen, naj 10 minut počiva, nato ga postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.