
Limonova smetana z belim vinom
Limonova sladica, polna svežine
Limonova smetana z belim vinom
Limonova sladica, polna svežine

Sestavine
- 2,85 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
- 0,5 dl belega vina
- sok in lupinica ½ bio limone
ko postrežemo
- mandljevi piškoti ali jagodičje

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 2,85 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
- 0,5 dl belega vina
- sok in lupinica ½ bio limone
ko postrežemo
- mandljevi piškoti ali jagodičje
Postopek
Smetano s sladkorjem stepamo, da nastanejo mehki vršički. Vmešamo belo vino, limonov sok in večino limonove lupinice.
Naložimo v kozarce ali skledice in posujemo s preostalo lupinico. Ponudimo z mandljevimi keksi ali jagodičjem.
Nasvet
Če želimo lažjo sladico, polovico smetane nadomestimo z grškim jogurtom brez maščobe.
Nadgradnja v sadno zloženko
V skledi razporedimo piškote savoiarde. Zmešamo 2 žlici belega vina in 1 žličko sladkorja ter s tekočino pokapamo piškote, nato jih obložimo z mešanim svežim sadjem. Pripravimo limonovo smetano kot zgoraj in jo naložimo na sadje.