
Kunec v omaki s suhimi slivami
Kunec v omaki s suhimi slivami

Sestavine
- 150 g izkoščičenih suhih sliv
- 0,5 dl brendija
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 kunec, težak pribl. 1–1,2 kg
- moka za pomokanje
- 1 žlica olja
- 50 g pancete, narezane na koščke
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana
- 1 lovorov list
- 1,5 dl rdečega vina
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska,

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 150 g izkoščičenih suhih sliv
- 0,5 dl brendija
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 kunec, težak pribl. 1–1,2 kg
- moka za pomokanje
- 1 žlica olja
- 50 g pancete, narezane na koščke
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana
- 1 lovorov list
- 1,5 dl rdečega vina
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper
Postopek
Brendiju dodamo žlico rjavega sladkorja in v tej mešanici namočimo slive. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, stebelno zeleno narežemo na koščke.
Kunca razrežemo, kose posolimo in povaljamo v moki. Na vročem olju jih v veliki kozici rjavo opečemo (verjetno bo to treba narediti v dveh porcijah) in preložimo v drugo posodo. Na istem olju nato prepražimo panceto, dodamo čebulo, česen, korenček, zeleno in zelišča ter pražimo približno 5 minut, da začne zelenjava dobivati barvo.
Prilijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, in nato dolijemo še piščančjo osnovo. V kozico vrnemo opečene kose kunca in dodamo namočene suhe slive. Jed solimo in popramo, zavremo, kozico pokrijemo, zmanjšamo temperaturo in na nizkem ognju kuhljamo 1 uro in 15 minut, da se meso popolnoma skuha in odstopi od kosti. Občasno kozico le pretresemo. Če je treba, dodamo še malo jušne osnove. Kuhano jed potresemo s peteršiljem in postrežemo s polento, testeninami ali rižem.
Nasvet
Ta jed je primerna tudi za kuhanje v pečici, zlasti kadar jo pripravljate za večjo družbo. Receptu sledimo do takrat, ko kozico pokrijemo in počasi kuhamo; pokrito kozico (ki mora biti primerna za peko v pečici) lahko namesto na štedilnik postavimo tudi v pečico, segreto na 150 °C, in kuhamo približno uro in četrt. Tako lahko pripravimo tudi piščanca, le čas kuhanja je nekoliko krajši.