
Kunec v omaki s suhimi slivami
Kunec v omaki s suhimi slivami

Sestavine
- 150 g izkoščičenih suhih sliv
- 0,5 dl brendija
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 kunec, težak pribl. 1–1,2 kg
- moka za pomokanje
- 1 žlica olja
- 50 g pancete, narezane na koščke
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana
- 1 lovorov list
- 1,5 dl rdečega vina
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper

Hitri recepti za okusne zelenjavne juhe za vsak dan
Obilje pisane zelenjave na domačih vrtovih in tržnicah vabi da sezonske pridelke čim bolj celovito vključimo v pripravo zdravih poletnih jedi.

Ta sočna sladica je popolna poletna alternativa pitam in piškotom
Če iščete lahek in hitro pripravljen spomladanski ali poletni posladek, je francoski clafoutis s češnjami popolna izbira.

Decanter 2025: Slovenska vina prejela rekordno število priznanj
Znani so rezultati mednarodnega vinskega ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2025. Zlato medaljo je prejelo 13 slovenskih vin, kar je največ doslej. Eno vino je prejelo tudi nagrado "Best in Show".
Sestavine
- 150 g izkoščičenih suhih sliv
- 0,5 dl brendija
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 kunec, težak pribl. 1–1,2 kg
- moka za pomokanje
- 1 žlica olja
- 50 g pancete, narezane na koščke
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana
- 1 lovorov list
- 1,5 dl rdečega vina
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- nasekljan peteršilj
- sol
- poper
Postopek
Brendiju dodamo žlico rjavega sladkorja in v tej mešanici namočimo slive. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, stebelno zeleno narežemo na koščke.
Kunca razrežemo, kose posolimo in povaljamo v moki. Na vročem olju jih v veliki kozici rjavo opečemo (verjetno bo to treba narediti v dveh porcijah) in preložimo v drugo posodo. Na istem olju nato prepražimo panceto, dodamo čebulo, česen, korenček, zeleno in zelišča ter pražimo približno 5 minut, da začne zelenjava dobivati barvo.
Prilijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, in nato dolijemo še piščančjo osnovo. V kozico vrnemo opečene kose kunca in dodamo namočene suhe slive. Jed solimo in popramo, zavremo, kozico pokrijemo, zmanjšamo temperaturo in na nizkem ognju kuhljamo 1 uro in 15 minut, da se meso popolnoma skuha in odstopi od kosti. Občasno kozico le pretresemo. Če je treba, dodamo še malo jušne osnove. Kuhano jed potresemo s peteršiljem in postrežemo s polento, testeninami ali rižem.
Nasvet
Ta jed je primerna tudi za kuhanje v pečici, zlasti kadar jo pripravljate za večjo družbo. Receptu sledimo do takrat, ko kozico pokrijemo in počasi kuhamo; pokrito kozico (ki mora biti primerna za peko v pečici) lahko namesto na štedilnik postavimo tudi v pečico, segreto na 150 °C, in kuhamo približno uro in četrt. Tako lahko pripravimo tudi piščanca, le čas kuhanja je nekoliko krajši.