© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kunec v limonovi marinadi

Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.

Kunec v limonovi marinadi

Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4–5 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kunec-v-limonovi-marinadi-A_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
  • 130 g slanine
  • 4 limone, od tega 1 neškropljena
  • 1 strok česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 5 vejic svežega timijana
  • 6 listov bazilike
  • šopek peteršilja
  • šilce konjaka
  • oljčno olje
  • zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
  • sol
  • poper
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
  • 130 g slanine
  • 4 limone, od tega 1 neškropljena
  • 1 strok česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 5 vejic svežega timijana
  • 6 listov bazilike
  • šopek peteršilja
  • šilce konjaka
  • oljčno olje
  • zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
  • sol
  • poper

Postopek

1

Kunca razrežemo na primerne kose, ga operemo, posušimo in položimo v skledo. Lupimo neškropljene limone nastrgamo. Iz vseh štirih limon iztisnemo sok. Kunca prelijemo s 4 žlicami olja in limonovim sokom, dodamo nastrgano limonovo lupino, lovor, timijan, vejico rožmarina in natrgane liste bazilike. Solimo, popramo in premešamo, nato pokrito v hladilniku mariniramo vsaj 4 ure.

kunec-v-limonovi-marinadi-1_318x220_acf_cropped
2

Slanino narežemo na koščke. V veliki ponvi segrejemo 6 žlic olja in na njem prepražimo slanino s sesekljanim česnom in drugo vejico rožmarina.

3

Kunca vzamemo iz marinade in ga odcedimo (marinado prihranimo). Kose kunčjega mesa dodamo k slanini in jih z vseh strani lepo popečemo. Zalijemo s konjakom in flambiramo (prižgemo alkoholne hlape), počakamo, da plameni ugasnejo, dodamo marinado in zajemalko jušne osnove, pokrijemo in kuhamo približno 40 minut. Po potrebi jedi občasno dolijemo še malo jušne osnove in jo dosolimo, na koncu jo potresemo s peteršiljem in postrežemo s krompirjevim pirejem.

kunec-v-limonovi-marinadi-2_318x220_acf_cropped

Nasvet

Namesto kuhanja v ponvi, lahko jed preložimo v pekač (ko smo ji dodali marinado in jušno osnovo) in pokrito s folijo do konca spečemo v pečici. Pečemo jo približno 40 minut na 180 °C. Zadnjih 10 minut folijo odstranimo, da se kunec lepo zapeče.

Priljubljeni recepti

Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom

Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.

1 h 30 min
Enostavno

Najboljši veganski sendvič

Veganska različica slavnega sendviča BLT (bacon – slanina, lettuce – solata, tomato – paradižnik) je pripravljena z gobami in domačo vegansko majonezo.

40 min
Enostavno

Aromatičen jabolčni sirup s pomarančo in nageljnovimi žbicami

Sladki sirup je lahko tudi simpatično darilce

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.