
Kunec v limonovi marinadi
Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.
Kunec v limonovi marinadi
Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.

Sestavine
- 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
- 130 g slanine
- 4 limone, od tega 1 neškropljena
- 1 strok česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega rožmarina
- 5 vejic svežega timijana
- 6 listov bazilike
- šopek peteršilja
- šilce konjaka
- oljčno olje
- zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
- 130 g slanine
- 4 limone, od tega 1 neškropljena
- 1 strok česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega rožmarina
- 5 vejic svežega timijana
- 6 listov bazilike
- šopek peteršilja
- šilce konjaka
- oljčno olje
- zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
- sol
- poper
Postopek
Kunca razrežemo na primerne kose, ga operemo, posušimo in položimo v skledo. Lupimo neškropljene limone nastrgamo. Iz vseh štirih limon iztisnemo sok. Kunca prelijemo s 4 žlicami olja in limonovim sokom, dodamo nastrgano limonovo lupino, lovor, timijan, vejico rožmarina in natrgane liste bazilike. Solimo, popramo in premešamo, nato pokrito v hladilniku mariniramo vsaj 4 ure.

Slanino narežemo na koščke. V veliki ponvi segrejemo 6 žlic olja in na njem prepražimo slanino s sesekljanim česnom in drugo vejico rožmarina.
Kunca vzamemo iz marinade in ga odcedimo (marinado prihranimo). Kose kunčjega mesa dodamo k slanini in jih z vseh strani lepo popečemo. Zalijemo s konjakom in flambiramo (prižgemo alkoholne hlape), počakamo, da plameni ugasnejo, dodamo marinado in zajemalko jušne osnove, pokrijemo in kuhamo približno 40 minut. Po potrebi jedi občasno dolijemo še malo jušne osnove in jo dosolimo, na koncu jo potresemo s peteršiljem in postrežemo s krompirjevim pirejem.

Nasvet
Namesto kuhanja v ponvi, lahko jed preložimo v pekač (ko smo ji dodali marinado in jušno osnovo) in pokrito s folijo do konca spečemo v pečici. Pečemo jo približno 40 minut na 180 °C. Zadnjih 10 minut folijo odstranimo, da se kunec lepo zapeče.