
Kaj boste skuhali danes?
Kunec v limonovi marinadi
Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.
Kunec v limonovi marinadi
Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.

Sestavine
- 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
- 130 g slanine
- 4 limone, od tega 1 neškropljena
- 1 strok česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega rožmarina
- 5 vejic svežega timijana
- 6 listov bazilike
- šopek peteršilja
- šilce konjaka
- oljčno olje
- zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
- sol
- poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
- 130 g slanine
- 4 limone, od tega 1 neškropljena
- 1 strok česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega rožmarina
- 5 vejic svežega timijana
- 6 listov bazilike
- šopek peteršilja
- šilce konjaka
- oljčno olje
- zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
- sol
- poper
Postopek
Kunca razrežemo na primerne kose, ga operemo, posušimo in položimo v skledo. Lupimo neškropljene limone nastrgamo. Iz vseh štirih limon iztisnemo sok. Kunca prelijemo s 4 žlicami olja in limonovim sokom, dodamo nastrgano limonovo lupino, lovor, timijan, vejico rožmarina in natrgane liste bazilike. Solimo, popramo in premešamo, nato pokrito v hladilniku mariniramo vsaj 4 ure.

Slanino narežemo na koščke. V veliki ponvi segrejemo 6 žlic olja in na njem prepražimo slanino s sesekljanim česnom in drugo vejico rožmarina.
Kunca vzamemo iz marinade in ga odcedimo (marinado prihranimo). Kose kunčjega mesa dodamo k slanini in jih z vseh strani lepo popečemo. Zalijemo s konjakom in flambiramo (prižgemo alkoholne hlape), počakamo, da plameni ugasnejo, dodamo marinado in zajemalko jušne osnove, pokrijemo in kuhamo približno 40 minut. Po potrebi jedi občasno dolijemo še malo jušne osnove in jo dosolimo, na koncu jo potresemo s peteršiljem in postrežemo s krompirjevim pirejem.

Nasvet
Namesto kuhanja v ponvi, lahko jed preložimo v pekač (ko smo ji dodali marinado in jušno osnovo) in pokrito s folijo do konca spečemo v pečici. Pečemo jo približno 40 minut na 180 °C. Zadnjih 10 minut folijo odstranimo, da se kunec lepo zapeče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Preprost pečen piščanec z zeliščnim kremnim sirom
Aromatični piščanec iz pečice, nadgrajen s kremnim sirom s česnom in zelišči, je odlična ideja za nedeljsko kosilo.
Najboljši veganski sendvič
Veganska različica slavnega sendviča BLT (bacon – slanina, lettuce – solata, tomato – paradižnik) je pripravljena z gobami in domačo vegansko majonezo.
Aromatičen jabolčni sirup s pomarančo in nageljnovimi žbicami
Sladki sirup je lahko tudi simpatično darilce