
Krompirjeve culice z rdečim zeljem
Za pravo jesensko poslastico bomo rdeče zelje pospremili s culicami s krompirjevim nadevom.
Krompirjeve culice z rdečim zeljem
Za pravo jesensko poslastico bomo rdeče zelje pospremili s culicami s krompirjevim nadevom.

Sestavine
vlečeno testo
- 200 g gladke moke
- ščepec soli
- 1,25 dl mlačne vode
- 1 žlica olja
- jajce za premaz
nadev
- 350 g mokastega krompirja
- 150 g skute
- 40 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 žlička majarona
rdeče zelje
- sol
- 750 g rdečega zelja
- 1 čebula
- malo olja
- 1,25 dl rdečega vina
- 100 g orehov
- 2,5 dl mleka
- poper
- 3 žlice pomarančnega soka

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.

Super sladice z jagodičjem
Pripravite sedem poletnih sladicez jagodami, malinami, borovnicami in drugim jagodičjem. Od pite do sladoleda – preprosto, sveže in okusno!
Sestavine
vlečeno testo
- 200 g gladke moke
- ščepec soli
- 1,25 dl mlačne vode
- 1 žlica olja
- jajce za premaz
nadev
- 350 g mokastega krompirja
- 150 g skute
- 40 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 žlička majarona
rdeče zelje
- sol
- 750 g rdečega zelja
- 1 čebula
- malo olja
- 1,25 dl rdečega vina
- 100 g orehov
- 2,5 dl mleka
- poper
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek
V skledo presejemo moko. Dodamo sol, olje in vodo ter zamesimo voljno testo. Premažemo ga z oljem in pustimo nekaj časa počivati.
Rdeče zelje narežemo na ozke trakove, solimo in popramo, pustimo 20 minut, nato ga pa ožmemo. Čebulo narežemo na drobne kocke, česen sesekljamo.
Pripravimo še nadev za culice. Kuhan krompir olupimo, pretlačimo, dodamo preostale sestavine, po okusu začinimo in dobro zmešamo.
Testo tanko razvaljamo, z rokami razvlečemo in razrežemo na kvadrate. Obložimo jih s primerno količino krompirjevega nadeva in naredimo culice. Culice na vrhu dobro stisnemo, premažemo s stepenim jajcem in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 minut.
V ponvi na olju zarumenimo čebulo, zalijemo z rdečim vinom, dodamo zelje in pokrito dušimo približno 15 minut. Nato dodamo mleko in pomarančni sok, dobro povremo in na koncu vmešamo v zelje nasekljane orehe.