
Kolački z zajčki
Kolački z zajčki

Sestavine
- 185 g moke
- ½ pecilnega praška
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 120 g zmehčanega masla
- 100 g jogurta
- nastrgana lupina 1 limone
- 2 jajci
- 250 g fondana
maslena krema
- 85 g zmehčanega masla
- nekaj kapelj vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g sladkorja v prahu
- nekaj kapelj zelene barve za živila

Prosecco: vino, ki je z mehurčki osvojilo svet
Prosecco je eno tistih penečih vin, ki nas s svojo svežino, lahkotnostjo in nežno sadnostjo zlahka zapelje. A prosecco še zdaleč ni le vino za lahkotne klepete in živahne mimoze.

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.
Sestavine
- 185 g moke
- ½ pecilnega praška
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 120 g zmehčanega masla
- 100 g jogurta
- nastrgana lupina 1 limone
- 2 jajci
- 250 g fondana
maslena krema
- 85 g zmehčanega masla
- nekaj kapelj vaniljevega izvlečka ali arome
- 200 g sladkorja v prahu
- nekaj kapelj zelene barve za živila
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C in v vdolbine pekača za 12 mafinov namestimo papirnate modelčke. V skledo damo moko, sladkor, maslo, jogurt, limonovo lupino in jajca ter z električnim mešalnikom gladko razmešamo. Z veliko žlico nadevamo testo v pripravljene modelčke; pazimo, da ga razporedimo čim bolj enakomerno. Kolačke pečemo 20 do 25 minut, da se njihova prostornina poveča, površina pa postane zlato rjava. Zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino kolačka, mora ostati čist, ko ga izvlečemo. Model postavimo na kuhinjsko mrežico, da se kolački ohladijo.
Pripravimo kremo. Maslo, vaniljevo aromo in sladkor v prahu stepamo, dokler ne nastane svetla, enakomerna mešanica. Dodamo nekaj kapelj zelene barve za živila in jo vmešamo v kremo. Če bomo uporabili vrečko za brizganje, ji namestimo nastavek v obliki zvezde in jo napolnimo s kremo. Po vrhu kolačkov nabrizgamo kremo, da spominja na kupčke trave. Če nimamo vrečke za brizganje, premažemo kolačke s kremo in vanjo z vilicami zarišemo vzorec, podoben travi.
Fondan povaljamo v majhne kroglice, nič večje od oreha. To bo zajčkov zadek, ki gleda iz trave. Naredimo drobcene kroglice za repke in jih prilepimo na večje. Na vsak kolaček postavimo enega zajčka. Izdelamo še tačke, po dve za vsakega zajčka: oblikujemo kroglici in ju malce raztegnemo v ovalno obliko. Položimo ju ob eno stran velike kroglice.
Fondan
Fondan je mehka aromatična sladkorna masa za izdelovanje bonbonov in okraševanje slaščic.