
Kavna jogurtova strjenka
Kavna jogurtova strjenka

Sestavine
- 1,2 dl smetane za stepanje
- 50 g rjavega sladkorja
- vaniljin strok
- 2 lista želatine
- 2 žlički kave instant
- 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
- 1,5 dl pinjenca
- 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
- kakav v prahu za posip
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
- 1,2 dl smetane za stepanje
- 50 g rjavega sladkorja
- vaniljin strok
- 2 lista želatine
- 2 žlički kave instant
- 250 g polnomastnega navadnega grškega jogurta
- 1,5 dl pinjenca
- 4 skodelice s prostornino 1,5 dl
- kakav v prahu za posip
Postopek
V manjšo kozico damo smetano in sladkor. Vaniljin strok vzdolžno razpolovimo, postrgamo semena in jih skupaj s strokom damo k smetani. Mešamo na nizkem ognju, da se sladkor raztopi. Nato mešanico segrejemo skoraj do vretja, odstranimo z ognja in pustimo 5 minut, da se smetana navzame vaniljine arome.
Medtem 4 do 5 minut namakamo želatino v hladni vodi. Vzamemo jo iz vode, ožmemo in raztopimo v topli vaniljini smetani. Smetani primešamo še kavo in mešamo, da se raztopi tudi ta.
Mešanico pustimo, da se ohlaja, vmes pa jo večkrat premešamo; pazimo, da se ne začne preveč strjevati, ker mora biti še tekoča.
Iz kavne smetane odstranimo vaniljin strok. V dovolj veliki skledi zmešamo jogurt in pinjenec, nato zmes postopoma vmešamo v ohlajeno kavno zmes. Razdelimo v 4 skodelice in damo za 4 do 5 ur ali čez noč v hladilnik.
Pred postrežbo vsako skodelico za nekaj sekund potopimo v vročo vodo tako, da voda sega pod rob skodelice. Skodelico obrnemo in strjenko zvrnemo na desertni krožnik. Postopek z vročo vodo ponovimo, če se desert noče ločiti od skodelice. Posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.