
Karameliziran kruhov narastek s figami
Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)
Karameliziran kruhov narastek s figami
Fin narastek za slovo od poletja (in starega kruha)

Sestavine
- 350 g bele francoske štruce
- 50 g zelo zmehčanega masla
- 250 g zrelih fig
- 50 g ameriških ali navadnih orehov
- 2 žlici sladke marsale ali sladkega šerija
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 3 velika jajca
- 4 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 2 žlički vaniljeve arome
- malo sveže naribanega muškatnega oreška
- ½ žličke cimeta
- 2 žlici kupljene karamelne omake in še malo, ko postrežemo
- rjavi sladkor v prahu za posip
- sladka smetana, vaniljev sladoled ali crème fraîche, ko postrežemo
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 350 g bele francoske štruce
- 50 g zelo zmehčanega masla
- 250 g zrelih fig
- 50 g ameriških ali navadnih orehov
- 2 žlici sladke marsale ali sladkega šerija
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 3 velika jajca
- 4 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 2 žlički vaniljeve arome
- malo sveže naribanega muškatnega oreška
- ½ žličke cimeta
- 2 žlici kupljene karamelne omake in še malo, ko postrežemo
- rjavi sladkor v prahu za posip
- sladka smetana, vaniljev sladoled ali crème fraîche, ko postrežemo
Postopek
Večer pred pripravo sladice francosko štruco narežemo na debele rezine in jo pustimo, da se čez noč posuši.
Naslednji dan kruh namažemo z maslom in ga razporedimo v velik pekač z debelo narezanimi figami in grobo narezanimi orehi. Skupaj stepemo vino, mleko, smetano, jajca, sladkor muskovado, vaniljevo aromo, dobro mero muškatnega oreška in cimet. Z mešanico prelijemo kruh in pustimo, da se namaka 30 minut. Pečico segrejemo na 160 °C.
Tik preden pekač postavimo v pečico, sladico pokapamo s karamelno omako in obilno posujemo s sladkorjem v prahu. Pečemo 50 minut, da se napihne in je videti lepljiva in karamelizirana. Po želji pokapamo s še malo karamelne omake, posujemo s še več sladkorja v prahu, če je treba, in ponudimo vročo ali toplo s sladko smetano, sladoledom ali crème fraîche.
Rjavi sladkor
Rjavi sladkor v prahu dobimo tako, da v mlinčku fino zmeljemo kristalni rjavi sladkor. Namesto njega sicer lahko uporabimo tudi beli sladkor v prahu.