
Ješprenjka ali skuha
Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike
Ješprenjka ali skuha
Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike

Sestavine
- 250 g ješprenja
- 200 prekajenih svinjskih rebrc
- 1 korenček
- 1 paradižnik
- 1/2 rumene kolerabe
- 1/2 gomolja zelene
- 1 skodelica graha
- žlica masti za zabelo
- srednje velika čebula
- strok česna
- vejica peteršilja
- sol in poper

To je razlog, da je italijanska kulinarika tako priljubljena
Sreča, ki jo prinašajo ogljikovi hidrati, sir in cvrtje v enem grižljaju. To so siciljanski arancini di riso, ocvrte riževe kroglice z okusnim polnilom.

Recept za popolno poletno robidovo pito
Že res, da se nikoli ne naveličamo jabolčne pite in da pozno poleti naravnost obožujemo slivovo, ampak nikar ne podcenjujte robid! Tudi z njimi lahko pripravimo okusno poletno pito.

To je skriti zaklad, ki ga dobite pri vsakem varilcu piva
Pivo je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, a ob njegovi proizvodnji nastane tudi precej ostankov. Eden najpomembnejših je uporabljeni pivski slad, surovina, ki ji zdaj iščemo nove poti uporabe
Sestavine
- 250 g ješprenja
- 200 prekajenih svinjskih rebrc
- 1 korenček
- 1 paradižnik
- 1/2 rumene kolerabe
- 1/2 gomolja zelene
- 1 skodelica graha
- žlica masti za zabelo
- srednje velika čebula
- strok česna
- vejica peteršilja
- sol in poper
Postopek
Namočen in osoljen ješprenj kuhamo dobro uro na zmernem ognju skupaj z rebrci. Na polovici kuhanja dodamo narezano zelenjavo.
Nasekljano čebulo prepražimo na masti in z njo zabelimo ješprenjko, solimo in popramo. Preden postrežemo, potresemo s peteršiljem.
Nasvet
Recept za ješprenjko je prispevala gospa Darja Lovšin, avtorica kuharske knjige Diabetična kulinarika.