
Ješprenjeva solata s pečeno bučo in modrim sirom
Rustikalna solata s špinačo
Ješprenjeva solata s pečeno bučo in modrim sirom
Rustikalna solata s špinačo

Sestavine
- 1 buča
- 2 rdeči čebuli
- 3 stroki česna
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- pest vejic svežega timijana
- 300 g ješprenja
- 50 g orehovih jedrc
- 1 ½ žlice javorovega sirupa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 2 žlički balzamičnega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g mlade špinače
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 buča
- 2 rdeči čebuli
- 3 stroki česna
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- pest vejic svežega timijana
- 300 g ješprenja
- 50 g orehovih jedrc
- 1 ½ žlice javorovega sirupa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 2 žlički balzamičnega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g mlade špinače
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, odstranimo semena (in jih prihranimo) in narežemo na kose. Čebuli olupimo in narežemo na četrtine, česen pa olupimo in nekoliko stremo.
Bučo, čebulo in česen prestavimo na pekač, začinimo z dvema žlicama oljčnega olja, soljo in poprom, premešamo in postavimo v pečico. Po 20 minutah zelenjavo premešamo in ji priložimo osmukane lističe timijana. Nato jo pečemo še 15 do 25 minut, da postane na robovih nekoliko hrustljava, in pekač vzamemo iz pečice. Odstranimo česen in pustimo, da se jed ohladi.
Ješprenj skuhamo, da je na ugriz še nekoliko čvrst, odcedimo in ohladimo. Medtem splaknemo prihranjena bučna semena, odstranimo morebitno meso, ki se je prijelo nanje, in semena osušimo. Skupaj z grobo nasekljanimi orehi jih stresemo v ponev in zlato rjavo popražimo. Dodamo pol žlice olja, javorjev sirup, sladkor, čili in malo soli. Zmes premešamo, in ko po nekaj minutah sladkor karamelizira, jo zvrnemo na pladenj, da se ohladi. Ohlajeno razlomimo na koščke.
Za preliv balzamični kis zmešamo s preostalim oljčnim oljem, gorčico in po želji solimo in popramo. Pečene kose buče in čebule zmešamo z ješprenjem, dodamo lističe špinače, na tanko narezan sir in preliv. Premešamo in posujemo z oreščki. Solato lahko okrasimo z vejicami timijana.