
Ješprenj po mediteransko
Ješprenj ni samo za v ričet, temveč se ga da odlično uporabiti tudi v kombinaciji z zelenjavo, ki jo pridelamo na vrtu.
Ješprenj po mediteransko
Ješprenj ni samo za v ričet, temveč se ga da odlično uporabiti tudi v kombinaciji z zelenjavo, ki jo pridelamo na vrtu.

Sestavine
- 2 šalotki, narezani na drobne kocke
- 3 žlice oljčnega olja
- 120 g ješprenja
- kanček belega vina
- 7,5 dl zelenjavne juhe
- 250 g bučk narezanih na drobne kocke
- 250 g jajčevcev, narezanih na drobne kocke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 50 g naribanega parmezana
- sol
- noževa konica kajenskega popra
- drobno sesekljan peteršilj za posip

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 šalotki, narezani na drobne kocke
- 3 žlice oljčnega olja
- 120 g ješprenja
- kanček belega vina
- 7,5 dl zelenjavne juhe
- 250 g bučk narezanih na drobne kocke
- 250 g jajčevcev, narezanih na drobne kocke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 50 g naribanega parmezana
- sol
- noževa konica kajenskega popra
- drobno sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Šalotko steklasto popražimo na žlici oljčnega olja; pražimo približno 5 minut. Dodamo ješprenj in pražimo še 3 minute. Zalijemo z belim vinom in dolijemo toliko vroče zelenjavne juhe, da je ješprenj pokrit s tekočino. Odkrito kuhamo na blagem ognju dobre pol ure, vmes pa vedno znova dolivamo juho.
Kockice bučk in jajčevcev spečemo v ponvi na 2 žlicah oljčnega olja, da so še čvrste, ter dodamo k ješprenju in zmešamo. Paradižnikovo mezgo zamešamo s kančkom vode in vmešamo v ješprenj. Dodamo parmezan, previdno premešamo, po okusu začinimo in jed pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem.