
Italijanski limonov kolač
Tej čudoviti sladici z mandlji in polento da limona poseben poudarek.
Italijanski limonov kolač
Tej čudoviti sladici z mandlji in polento da limona poseben poudarek.

Sestavine
- 250 g zmehčanega masla in še malo za model
- 250 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- 100 g polente
- 250 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- nastrgana lupina 3 in sok 1 bio limone (najboljše so amalfijske)
- crème fraîche, ko postrežemo
sirup
- sok 1 limone (najboljše so amalfijske)
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 3 žlice vode

Samo Kreft razkriva, kako poceni in zdravo jesti
Kako nahraniti družino za 200 evrov na mesec? Nekdanji tekmovalec MasterChefa Samo Kreft ima preprost, zdrav in učinkovit recept.

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla in še malo za model
- 250 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- 100 g polente
- 250 g mletih mandljev
- 1 žlička pecilnega praška
- nastrgana lupina 3 in sok 1 bio limone (najboljše so amalfijske)
- crème fraîche, ko postrežemo
sirup
- sok 1 limone (najboljše so amalfijske)
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 3 žlice vode
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Model s snemljivim obodom in premerom 23 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Z ročnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor, da nastane gladka in rahla zmes.
Postopoma vmešamo jajca; vsakič, ko eno dodamo, mešanico stepemo. Primešamo polento, mlete mandlje in pecilni prašek, nato pa še limonovo lupino in sok. Testo z žlico postrgamo v model in ga enakomerno poravnamo.
Kolač pečemo 50–60 minut, da testo naraste in se zlato zapeče (po 30 minutah peke ga ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zažge). Nato ga vzamemo iz pečice in pustimo v modelu, da se ohladi.
Pripravimo sirup. Limono olupimo z lupilnikom za sadje ali zelenjavo, da dobimo trakove, ki jim odstranimo morebitno belo kožico in jih narežemo na tanke paličice (ali pa uporabimo strgalo za limono).
Limonov sok vlijemo v manjšo kozico skupaj s sladkorjem in vodo. Segrevamo pri nizki temperaturi, dokler se sladkor ne raztopi, nato pa pustimo mešanico rahlo vreti še minuto. Dodamo narezano lupino in počakamo, da se sirup ohladi.
Kolač prestavimo na krožnik, ga pokapamo z limonovim sirupom z lupino ter počakamo, da se okusi prepojijo. Po želji postrežemo s crème fraîche.
Nasvet
Amalfijske limone prihajajo iz Italije, kot pove že ime, z Amalfijske obale. So večje in sočnejše od navadnih limon ter zelo aromatične. Če jih ne najdemo, uporabimo druge zelo velike limone ali pa količino limon preprosto povečamo.