Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g očiščenih srednje velikih lignjev
- 2 žlički belega popra v zrnu
- 4 žličke grobe morske soli
- 100 g moke
- olje za cvrenje
čilijeva omaka
- 1 velik pečen čili
- 1 žlica svetlega sladkorja muskovado
- sok 1 limete
- 0,5 dl ribje omake
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Božične miške, recept
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 500 g očiščenih srednje velikih lignjev
- 2 žlički belega popra v zrnu
- 4 žličke grobe morske soli
- 100 g moke
- olje za cvrenje
čilijeva omaka
- 1 velik pečen čili
- 1 žlica svetlega sladkorja muskovado
- sok 1 limete
- 0,5 dl ribje omake
Postopek
Lignje razrežemo na velike kose in na površino vsakega kosa z nožem nežno naredimo vzorec križkraž, vendar pazimo, da mesa ne prerežemo do konca.
Omako naredimo tako, da damo pečen čili brez semen v terilnik (ali kuhinjski strojček) in ga stremo, dodamo sladkor in ponovno stremo, ob tem pa dodajamo sok limete in ribjo omako. Omako dobro premešamo in prihranimo.
Moko stresemo v veliko skledo. Poprova zrna in morsko sol stremo v terilniku in dodamo moki. Dobro premešamo in v začinjeno moko damo lignje. Pomokamo jih, da so z vseh strani obdani z moko. V voku ali globoki ponvi segrejemo olje.
Četrtino lignjev damo v dobro segreto olje in jih cvremo eno minuto. Lignji se zvijejo in postanejo hrustljavi. Poberemo jih iz olja in postavimo na kuhinjski papir, da se razmastijo. Takoj jih postrežemo s pripravljeno čilijevo omako.
Nasvet
Čili spečemo na zelo vročem žaru ali pa na plinskem kuhališču. S kovinskimi prijemalkami ga držimo nad plinom in pečemo le toliko, da lupina počrni. Pečenega položimo v plastično vrečko, in ko lupina odstopi, ga olupimo. Lahko spečemo tudi suh čili.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Peljmeni z mesom
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.