© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zelenjavni zavitek z omako

Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.

Zelenjavni zavitek z omako

Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zelenjavni-zavitek-z-omako-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 korenčka
  • 1 zelena bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 kolerabica
  • 1 steblo zelene
  • 3 paradižniki
  • 4 mlade čebulice
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 1 žlica zeliščnega kisa
  • 5 žlic zelenjavne jušne osnove
  • 1 drobno narezan strok česna
  • 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
  • 2 lista svežega vlečenega testa
  • 50 g razpuščenega masla

omaka

  • sol
  • poper
  • 100 g belega kruha brez skorje
  • 2 dl mleka
  • 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
  • 2 žlici drobno narezanega peteršilja
  • 0,4 dl repičnega olja
  • 1 žlica kisa
  • pehtranova gorčica
  • ščepec kristalnega sladkorja
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 korenčka
  • 1 zelena bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 kolerabica
  • 1 steblo zelene
  • 3 paradižniki
  • 4 mlade čebulice
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 1 žlica zeliščnega kisa
  • 5 žlic zelenjavne jušne osnove
  • 1 drobno narezan strok česna
  • 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
  • 2 lista svežega vlečenega testa
  • 50 g razpuščenega masla

omaka

  • sol
  • poper
  • 100 g belega kruha brez skorje
  • 2 dl mleka
  • 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
  • 2 žlici drobno narezanega peteršilja
  • 0,4 dl repičnega olja
  • 1 žlica kisa
  • pehtranova gorčica
  • ščepec kristalnega sladkorja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Korenček, bučko, papriko in olupljeno kolerabico narežemo na ozke trakove. Zeleno prečno narežemo na tanke rezine in mlado čebulo na tanke kolobarčke. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na tanke rezine.

2

V voku karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo narezano zelenjavo, zmešamo in nekoliko podušimo. Zalijemo s kisom in jušno osnovo ter vse skupaj dušimo približno 2 minuti. Na koncu vmešamo česen in baziliko ter začinimo.

3

Oba lista testa za zavitek položimo enega na drugega na delovno površino in premažemo z razpuščenim maslom. Testo ob zgornjem robu obložimo s pripravljenim zelenjavnim nadevom in zvijemo navzdol v zavitek. Oba konca dobro stisnemo in zavitek položimo na pekač z robom, obrnjenim navzdol. Namažemo ga z razpuščenim maslom in pečemo približno pol ure.

4

Medtem pripravimo omako. Vse navedene sestavine zmiksamo v kremno omako in po okusu še malo začinimo. Pečen zelenjavni zavitek narežemo na rezine in ponudimo s pripravljeno omako.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.