
Zelenjavni zavitek z omako
Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.
Zelenjavni zavitek z omako
Ideja kako porabiti zelenjavo z vrta in je ne zavreči.

Sestavine
- 2 korenčka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 kolerabica
- 1 steblo zelene
- 3 paradižniki
- 4 mlade čebulice
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 žlica zeliščnega kisa
- 5 žlic zelenjavne jušne osnove
- 1 drobno narezan strok česna
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 2 lista svežega vlečenega testa
- 50 g razpuščenega masla
omaka
- sol
- poper
- 100 g belega kruha brez skorje
- 2 dl mleka
- 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja
- 0,4 dl repičnega olja
- 1 žlica kisa
- pehtranova gorčica
- ščepec kristalnega sladkorja

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 korenčka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 kolerabica
- 1 steblo zelene
- 3 paradižniki
- 4 mlade čebulice
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 žlica zeliščnega kisa
- 5 žlic zelenjavne jušne osnove
- 1 drobno narezan strok česna
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 2 lista svežega vlečenega testa
- 50 g razpuščenega masla
omaka
- sol
- poper
- 100 g belega kruha brez skorje
- 2 dl mleka
- 2 surova in 2 kuhana rumenjaka
- 2 žlici drobno narezanega peteršilja
- 0,4 dl repičnega olja
- 1 žlica kisa
- pehtranova gorčica
- ščepec kristalnega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Korenček, bučko, papriko in olupljeno kolerabico narežemo na ozke trakove. Zeleno prečno narežemo na tanke rezine in mlado čebulo na tanke kolobarčke. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na tanke rezine.
V voku karameliziramo sladkor v prahu. Dodamo narezano zelenjavo, zmešamo in nekoliko podušimo. Zalijemo s kisom in jušno osnovo ter vse skupaj dušimo približno 2 minuti. Na koncu vmešamo česen in baziliko ter začinimo.
Oba lista testa za zavitek položimo enega na drugega na delovno površino in premažemo z razpuščenim maslom. Testo ob zgornjem robu obložimo s pripravljenim zelenjavnim nadevom in zvijemo navzdol v zavitek. Oba konca dobro stisnemo in zavitek položimo na pekač z robom, obrnjenim navzdol. Namažemo ga z razpuščenim maslom in pečemo približno pol ure.
Medtem pripravimo omako. Vse navedene sestavine zmiksamo v kremno omako in po okusu še malo začinimo. Pečen zelenjavni zavitek narežemo na rezine in ponudimo s pripravljeno omako.