
Sestavine
- 100 g masla
- 400 g temne čokolade
- 50 g sladkorja
- ½ žličke cimeta
- 200 g makronov ali kokosovih piškotov
- 100 g brazilskih oreškov
- kokosova moka za posip

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 100 g masla
- 400 g temne čokolade
- 50 g sladkorja
- ½ žličke cimeta
- 200 g makronov ali kokosovih piškotov
- 100 g brazilskih oreškov
- kokosova moka za posip
Postopek
Model za 900-gramsko štruco obložimo z dvojno plastjo prozorne kuhinjske folije. Maslo, čokolado in sladkor 2 do 3 minute topimo v mikrovalovni pečici pri srednji jakosti ali pa jih stopimo v skledici, ki smo jo postavili nad kozico, v kateri na šibkem ognju rahlo vre voda. Makrone ali piškote nalomimo na koščke, brazilske oreške grobo nasekljamo in oboje skupaj s cimetom vmešamo v stopljeno čokoladno maso.
Maso nalijemo v pripravljeni model, z nožem zgladimo površino in popolnoma pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Preden postrežemo, sladico zvrnemo na krožnik, odstranimo folijo in posujemo s kokosovo moko. Sladica je precej krepka, zato jo režemo na tanke rezine in po želji ponudimo s svežim sadjem ali sladoledom.