Kaj boste skuhali danes?
Gratinirane palačinke s špinačo in rikoto
Gratinirane palačinke so kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo
Gratinirane palačinke s špinačo in rikoto
Gratinirane palačinke so kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo
Sestavine
- 4 velike palačinke (glej osnovni recept spodaj)
- 3 stroki česna
- 200 g mocarele
- 50 g parmezana
- 1 žlica in še malo oljčnega olja
- 400 g (1 pločevinka) paradižnikove polpe
- 1 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g mlade špinače
- 250 g rikote
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- sol in poper
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 4 velike palačinke (glej osnovni recept spodaj)
- 3 stroki česna
- 200 g mocarele
- 50 g parmezana
- 1 žlica in še malo oljčnega olja
- 400 g (1 pločevinka) paradižnikove polpe
- 1 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g mlade špinače
- 250 g rikote
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- sol in poper
Postopek
Česen stremo. Mocarelo odcedimo in natrgamo na koščke. Parmezan naribamo.
V kozici segrejemo olje in na njem nekaj sekund pražimo 2 stroka česna, nato pa dodamo paradižnikovo polpo in pasiran paradižnik. Solimo in popramo ter pustimo vreti 10 do 15 minut, da se tekočina zgosti v omako. Špinačo segrevamo v mikrovalovni pečici 2 minuti, da ovene, ali pa jo stresemo v cedilo in prelijemo z vrelo vodo. Ko se špinača dovolj ohladi, da jo lahko primemo, iz nje iztisnemo kar največ tekočine, nato pa jo grobo narežemo.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Zmešamo rikoto, špinačo, muškatni orešek, preostali česen in nekaj soli ter popra. Paradižnikovo omako damo v pekač, velik približno 20 x 30 cm. Špinačno mešanico namažemo po polovici vsake palačinke, nato palačinke prepognemo po sredini in nato še enkrat, da dobimo trikotnike. Razporedimo jih po omaki ter potresemo z mocarelo in parmezanom. Vse pokapamo s kančkom olja in pečemo 15 do 20 minut, da omaka na površini nekoliko zabrbota.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste