
Gratinirane palačinke s špinačo in rikoto
Gratinirane palačinke so kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo
Gratinirane palačinke s špinačo in rikoto
Gratinirane palačinke so kot nalašč za hitro kosilo ali večerjo

Sestavine
- 4 velike palačinke (glej osnovni recept spodaj)
- 3 stroki česna
- 200 g mocarele
- 50 g parmezana
- 1 žlica in še malo oljčnega olja
- 400 g (1 pločevinka) paradižnikove polpe
- 1 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g mlade špinače
- 250 g rikote
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- sol in poper

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 4 velike palačinke (glej osnovni recept spodaj)
- 3 stroki česna
- 200 g mocarele
- 50 g parmezana
- 1 žlica in še malo oljčnega olja
- 400 g (1 pločevinka) paradižnikove polpe
- 1 dl pasiranega paradižnika (passate)
- 200 g mlade špinače
- 250 g rikote
- obilen ščep nastrganega muškatnega oreška
- sol in poper
Postopek
Česen stremo. Mocarelo odcedimo in natrgamo na koščke. Parmezan naribamo.
V kozici segrejemo olje in na njem nekaj sekund pražimo 2 stroka česna, nato pa dodamo paradižnikovo polpo in pasiran paradižnik. Solimo in popramo ter pustimo vreti 10 do 15 minut, da se tekočina zgosti v omako. Špinačo segrevamo v mikrovalovni pečici 2 minuti, da ovene, ali pa jo stresemo v cedilo in prelijemo z vrelo vodo. Ko se špinača dovolj ohladi, da jo lahko primemo, iz nje iztisnemo kar največ tekočine, nato pa jo grobo narežemo.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Zmešamo rikoto, špinačo, muškatni orešek, preostali česen in nekaj soli ter popra. Paradižnikovo omako damo v pekač, velik približno 20 x 30 cm. Špinačno mešanico namažemo po polovici vsake palačinke, nato palačinke prepognemo po sredini in nato še enkrat, da dobimo trikotnike. Razporedimo jih po omaki ter potresemo z mocarelo in parmezanom. Vse pokapamo s kančkom olja in pečemo 15 do 20 minut, da omaka na površini nekoliko zabrbota.