
Kaneloni iz palačink
Kaneloni iz palačink

Sestavine
- 450 g začinjene mlete svinjine (npr. mase za čevapčiče)
- 400 g sveže špinače
- 2 žlici bazilikinega pesta
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 1 jajce
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- 8 palačink
- 500 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1 strok česna
- 125 g mocarele
- šopek bazilike (samo listki)
- sol
- poper

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 450 g začinjene mlete svinjine (npr. mase za čevapčiče)
- 400 g sveže špinače
- 2 žlici bazilikinega pesta
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 1 jajce
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- 8 palačink
- 500 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1 strok česna
- 125 g mocarele
- šopek bazilike (samo listki)
- sol
- poper
Postopek
Žar v pečici vroče segrejemo. Iz mlete svinjine oblikujemo mesne kroglice in jih v pekaču pečemo 12 do 15 minut, da se spečejo. Vsako kroglico prerežemo na pol in damo na stran.
Špinačo damo v veliko cedilo, ki ga postavimo nad lijak. Prelijemo jo z vrelo vodo, da ovene, in pustimo, da se dobro odteče. Ko je dovolj hladna, iz nje iztisnemo odvečno tekočino in jo drobno nasekljamo. Špinačo zmešamo s pestom, skuto, stepenim jajcem in muškatnim oreškom ter začinimo po okusu.
Pečico segrejemo na 190 °C. Po dnu ognjevarne posode polijemo pasiran paradižnik in vmešamo strt česen. Špinačno mešanico porazdelimo po palačinkah, tako da jo po sredini vsake palačinke namažemo v obliki podolgovatega traku. Na vsak trak položimo mesne kroglice in palačinke zvijemo tako, da nadev ne bo zlezel iz njih. Palačinke položimo na pasiran paradižnik in jih posipamo z natrgano mocarelo. Kanelone pečemo 30 minut, da se sir stopi in zabrbota. Posipamo jih z listki bazilike in postrežemo.