Kaj boste skuhali danes?
Jesenska čebulna juha z jabolki
Topla čebulna juha z jabolki bo pogrela mrzle jesenske večere.
Jesenska čebulna juha z jabolki
Topla čebulna juha z jabolki bo pogrela mrzle jesenske večere.
Sestavine
- 2 žlici masla
- 4 večje čebule
- 1,5 dl jabolčnika ali nesladkanega jabolčnega soka
- 7 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1⁄2 žlice dijonske gorčice
- 1 jabolko
- sol in poper
- 4 opečene rezine kruha
- 120 g sira gauda
- 4 vejice origana, timijana ali šetraja
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 2 žlici masla
- 4 večje čebule
- 1,5 dl jabolčnika ali nesladkanega jabolčnega soka
- 7 dl telečje ali goveje jušne osnove
- 1⁄2 žlice dijonske gorčice
- 1 jabolko
- sol in poper
- 4 opečene rezine kruha
- 120 g sira gauda
- 4 vejice origana, timijana ali šetraja
Postopek
Čebulo narežemo na lističe. V veliki kozici na srednji temperaturi razpustimo maslo in na njem pražimo čebulo 10 minut, da je mehka in se rahlo obarva, medtem občasno pomešamo.
Čebulo zalijemo z jabolčnikom in pustimo, da tekočina za tretjino povre. Dodamo jušno osnovo, gorčico in na kocke narezano jabolko. Dobro solimo in popramo, zavremo in napol pokrito nežno kuhamo 10 minut.
V pečici razgrejemo žar. Juho razdelimo v štiri nepregorne skledice, na vsako položimo rezino kruha in posujemo z naribanim sirom.
Skledice postavimo pod vroč žar in pustimo, da se sir stopi ter zlato rjavo obarva. Takoj postrežemo z vejico origana, timijana ali šetraja.