
Fižolovo meso
Fižolovo meso je okusna enolončnica.
Fižolovo meso
Fižolovo meso je okusna enolončnica.

Sestavine
- 200 g suhega fižola (keber ali debeli beli fižol)
- 1,25 dl oljčnega olja
- 400 g govedine ali jagnjetine (od plečeta)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 3 paradižniki
- ¼ gomoljne zelene
- 1 čili
- 1 lovorov list
- 1 žlica šetraja
- 5 dl goveje juhe
- sol
- poper
- kanček rdečega vinskega kisa
- majaronovi lističi

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 200 g suhega fižola (keber ali debeli beli fižol)
- 1,25 dl oljčnega olja
- 400 g govedine ali jagnjetine (od plečeta)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 3 paradižniki
- ¼ gomoljne zelene
- 1 čili
- 1 lovorov list
- 1 žlica šetraja
- 5 dl goveje juhe
- sol
- poper
- kanček rdečega vinskega kisa
- majaronovi lističi
Postopek
Fižol prelijemo s hladno vodo in ga pustimo čez noč, da se namaka.
Govedino po želji narežemo na trakove ali kocke. Čebulo olupimo in grobo narežemo. Česen olupimo in narežemo na lističe. Paradižnik blanširamo in olupimo, razrežemo na četrtine ter odstranimo nastavke pecljev. Zeleno očistimo, operemo in drobno narežemo. Čili prav tako drobno narežemo.
Fižol na cedilu odcedimo. V primerni kozici segrejemo oljčno olje in na njem zarumenimo meso s čebulo, česnom, paradižnikom in zeleno. Dodamo fižol, čili, lovor in šetraj ter dolijemo toliko juhe, da so vse sestavine pokrite s tekočino.
Fižolovo meso kuhljamo pokrito približno 1 uro. Jed na koncu še po okusu začinimo s soljo in poprom ter rdečim vinskim kisom in majaronom.