
Ravioli s kozjim sirom in sladkim krompirjem
Ravioli s kozjim sirom in sladkim krompirjem

Sestavine
nadev
- 2 sladka krompirja
- 2 žlici bučnih semen
- 125 g zdrobljenega kozjega sira
- pšenični zdrob za delovno površino
testo
- 300 g gladke moke
- ščepec soli
- 3 velika jajca
- moka za delovno površino
- olje s čilijem, nariban parmezan in bučna semena, ko postrežemo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
nadev
- 2 sladka krompirja
- 2 žlici bučnih semen
- 125 g zdrobljenega kozjega sira
- pšenični zdrob za delovno površino
testo
- 300 g gladke moke
- ščepec soli
- 3 velika jajca
- moka za delovno površino
- olje s čilijem, nariban parmezan in bučna semena, ko postrežemo
Postopek
Nadev pripravimo tako, da sladki krompir olupimo, skuhamo v sopari ali spečemo, nato ga grobo pretlačimo in zmešamo z bučnimi semeni in kozjim sirom.
V posodo kuhinjskega mešalnika stresemo moko, dodamo sol in jajca ter mešamo, da se sestavine sprimejo v lepljive drobtine. Zmes stresemo na rahlo pomokano delovno površino in jo zgnetemo v čvrsto testo. Gnetemo ga 5 minut, da postane gladko, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na hladnem počivati 30 minut.
Testo razdelimo na 4 dele in vsak del tanko razvaljamo s strojem za valjanje testa ali ročno z valjarjem. Med tanjšanjem plasti testa rahlo posipavamo z moko.
Iz razvaljanega testa z obodcem za raviole ali piškote izrežemo 6 cm velike kroge. Delati moramo hitro, da se testo preveč ne izsuši. Kroge polagamo na delovno površino, posuto z zdrobom, in jih pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, medtem ko izrezujemo druge.

Na sredino polovice krogov položimo žličko nadeva. Robove premažemo z vodo in krog z nadevom pokrijemo z drugim krogom.

S prsti pritisnemo, da se robovi spodnjega in zgornjega kroga zlepijo in pri tem poskusimo iztisniti iz raviolov čim več zraka. Raviole polagamo na prt, posut z zdrobom, da se nekaj minut sušijo.

Kuhamo jih 4 do 5 minut v rahlo vreli slani vodi. Voda ne sme močno vreti, ker lahko ravioli razpadejo. Iz vode jih poberemo s penovko, začinimo z malo olja s čilijem, posujemo s parmezanom in bučnimi semeni ter postrežemo.