
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega

Sestavine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 400 g sladkega krompirja
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
- 150 g soljenih praženih arašidov
- 250 g blitve
- sol in poper
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 400 g sladkega krompirja
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
- 150 g soljenih praženih arašidov
- 250 g blitve
- sol in poper
Postopek
Čebulo nasekljamo, krompir narežemo na srednje velike kose. Večjo kozico segrejemo na zmerni temperaturi in dodamo olje. Nanj stresemo čebulo in pražimo, dokler ne začne rumeneti. Dodamo kuminova semena in mešamo kako minuto, da zadišijo, nato dodamo krompir, čili, nasekljane pelate ali polpo in 7,5 dl vode. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in zavremo, nato pa odkrijemo in pustimo, da enolončnica rahlo vre 15 minut.
Medtem arašide drobno zmeljemo v multipraktiku, vendar pazimo, da se ne spremenijo v arašidovo maslo. Vmešamo jih v enolončnico, jo pokusimo ter po potrebi začinimo – morda bomo morali dodati še kak ščep soli. Med pogostim mešanjem jo pustimo rahlo vreti še 15 minut.
Blitvo operemo, grobo narežemo in dodamo enolončnici. Premešamo, spet zavremo in pokrijemo. Enolončnico med občasnim mešanjem pustimo rahlo vreti še 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da je blitva kuhana. Postrežemo zelo vročo, z obilo sveže zmletega črnega popra.