
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega

Sestavine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 400 g sladkega krompirja
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
- 150 g soljenih praženih arašidov
- 250 g blitve
- sol in poper

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 velika čebula
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 400 g sladkega krompirja
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
- 150 g soljenih praženih arašidov
- 250 g blitve
- sol in poper
Postopek
Čebulo nasekljamo, krompir narežemo na srednje velike kose. Večjo kozico segrejemo na zmerni temperaturi in dodamo olje. Nanj stresemo čebulo in pražimo, dokler ne začne rumeneti. Dodamo kuminova semena in mešamo kako minuto, da zadišijo, nato dodamo krompir, čili, nasekljane pelate ali polpo in 7,5 dl vode. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in zavremo, nato pa odkrijemo in pustimo, da enolončnica rahlo vre 15 minut.
Medtem arašide drobno zmeljemo v multipraktiku, vendar pazimo, da se ne spremenijo v arašidovo maslo. Vmešamo jih v enolončnico, jo pokusimo ter po potrebi začinimo – morda bomo morali dodati še kak ščep soli. Med pogostim mešanjem jo pustimo rahlo vreti še 15 minut.
Blitvo operemo, grobo narežemo in dodamo enolončnici. Premešamo, spet zavremo in pokrijemo. Enolončnico med občasnim mešanjem pustimo rahlo vreti še 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da je blitva kuhana. Postrežemo zelo vročo, z obilo sveže zmletega črnega popra.