
Piščančji mole
Sladko-pikantna južnoameriška enolončnica
Piščančji mole
Sladko-pikantna južnoameriška enolončnica

Sestavine
- 2 sušena čilija (najbolje vrste poblano)
- 2 žlici sončničnega olja
- 8 piščančjih bedrc s kostmi, brez kože
- 2 čebuli
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 1,5 žličke mletega cimeta
- 3 stroki česna
- 50 g rozin
- 2 žlici gladkega arašidovega masla
- 2 žlici paste chipotle (ali pekoče omake)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 25 g temne čokolade (vsaj 70%)
- sol
- 1 majhna rdeča čebula
- sok 1 limete
- 1,5 dl kisle smetane in dolgozrnati riž za prilogo
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 2 sušena čilija (najbolje vrste poblano)
- 2 žlici sončničnega olja
- 8 piščančjih bedrc s kostmi, brez kože
- 2 čebuli
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 1,5 žličke mletega cimeta
- 3 stroki česna
- 50 g rozin
- 2 žlici gladkega arašidovega masla
- 2 žlici paste chipotle (ali pekoče omake)
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 25 g temne čokolade (vsaj 70%)
- sol
- 1 majhna rdeča čebula
- sok 1 limete
- 1,5 dl kisle smetane in dolgozrnati riž za prilogo
Postopek
Čilija postavimo v posodico in ju prelijemo s samo toliko vrele vode, da sta pokrita. Namakamo ju 20 minut, da se zmehčata. Medtem posolimo piščančja bedra, v večjem loncu segrejemo olje in na njem na hitro z vseh strani popečemo meso (če nimamo dovolj široke posode, meso popečemo v dveh delih). Bedra prestavimo na krožnik in v lonec dodamo sesekljano čebulo. Ko se po 5 minutah čebula zmehča, primešamo še kumin in cimet ter pražimo kakšno minuto, da zadiši.
Čilija vzamemo iz vode (vodo prihranimo), odstranimo semena in pecelj. V kuhinjskem strojčku ju sesekljamo skupaj s 4 žlicami tekočine, v kateri sta se namakala, grobo sesekljanim česnom in rozinami. Ko dobimo pasti podobno strukturo, jo damo v lonec in primešamo še arašidovo maslo, pasto chipotle, paradižnike in 4 dl vode. Dodamo še kose popečenega piščanca, po potrebi še malo solimo, lonec pokrijemo in počasi kuhamo 1 uro. Vmes jed občasno premešamo.
Po eni uri piščanca odstranimo iz lonca, z dvemi vilicami odstranimo meso s kosti in ga natrgamo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako, dodamo koščke čokolade in odkrito kuhamo še 30 minut. Če se omaka preveč zgosti, dodamo nekaj tekočine, v kateri sta se namakala čilija, ali malce vode.
Rdečo čebulo narežemo na obročke. Položimo jih v posodico, prelijemo s sokom ene limete, začinimo s soljo in vsaj deset minut pustimo v marinadi. Čebulne obročke razporedimo po piščancu v omaki. Kot prilogo lahko pripravimo riž, ki mu tik pred koncem kuhanja dodamo nastrgano lupino limete in limetin sok. Ob jedi ponudimo še kislo smetano in po želji krhlje limete.
Zanimivost
Mole je znana južnoameriška omaka, ki naj bi izvirala še iz časa Aztekov. Je pikantna čilijeva omaka iz paradižnika, čebule, česna, zdrobljenih blanširanih mandljev, temne čokolade, cimeta, janeža, kumina in drugih začimb. Beseda mole je sicer tudi del poimenovanja drugih omak, npr. guacamole (avokadova omaka ali namaz).