
Enolončnica s klobaso, pečeno zelenjavo in lečo
Prav prijetno pogreje
Enolončnica s klobaso, pečeno zelenjavo in lečo
Prav prijetno pogreje

Sestavine
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyjske zelene leče
- 8 majhnih klobasic za žar
- 800 g zelenjave v poljubnem razmerju (bučke, rdeča in rumena paprika, češnjev paradižnik, čebula)
- 3 neolupljeni stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- sol in poper
- 1 1⁄2 žlice šerijevega ali rdečega vinskega kisa
- majhen šopek peteršilja
Preberite tudi

Uspešnice s šparglji: ideje za popolne spomladanske krožnike
Sezona špargljev je tu! Popestri juho, solato ali jih postrezi ob lososu. Sveže ideje za pravo spomladansko razvajanje.

Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti
Popoln domači burger z najboljšim govejim mesom, sveže pečenimi bombicami in slastnimi omakami – recept za žar ali domačo kuhinjo!

Osvežilna jagodna pita Darje Končarevič
Darji Končarevič je zlasti prekrasno prisluhniti, ko govori o hrani. Tudi tokrat je bilo tako, klepetali pa smo o božanski jagodni sladici.
Sestavine
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyjske zelene leče
- 8 majhnih klobasic za žar
- 800 g zelenjave v poljubnem razmerju (bučke, rdeča in rumena paprika, češnjev paradižnik, čebula)
- 3 neolupljeni stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- sol in poper
- 1 1⁄2 žlice šerijevega ali rdečega vinskega kisa
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Lečo pripravimo po navodilih na zavitku. Zelenjavo narežemo na kose. Močno segrejemo žar v pečici. Klobasice položimo v velik pekač in jih pod žarom pečemo 8 do 10 minut, da se rjavo obarvajo, nato pečico nastavimo na klasično gretje pri 200 °C (ali 180 °C z ventilacijo). Pekač vzamemo iz pečice in nanj položimo zelenjavo in česen, ki smo ga strli kar v lupini. Vse pokapamo z oljem, začinimo s papriko, soljo in poprom ter pomešamo.
Pečemo še 30 do 35 minut, da se klobase spečejo in zelenjava zmehča, nato primešamo lečo in kis. Vrnemo v pečico še za 5 minut, da se vse pregreje. Česen iztisnemo iz lupinic in ga vmešamo med lečo, po potrebi dodatno začinimo, vmešamo sesekljan peteršilj in postrežemo.