
Divjačinski golaž
Divjačinski golaž

Sestavine
- 1 kg srne ali jelena
- 1 kg divjega prašiča
- 1 kg čebule
- 500 g mesnate slanine
- 6 strokov česna
- 2 peteršiljevi korenini
- kos pora
- kos gomoljne zelene
- olje za praženje
- svež majaron, timijan, šetraj
- 2 žlici kaper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici gorčice
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlički ostre mlete paprike (po želji)
- sol in poper
- voda ali goveja juha za zalivanje
- 2 dl rdečega vina
- kisla smetana (po želji)

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.
Sestavine
- 1 kg srne ali jelena
- 1 kg divjega prašiča
- 1 kg čebule
- 500 g mesnate slanine
- 6 strokov česna
- 2 peteršiljevi korenini
- kos pora
- kos gomoljne zelene
- olje za praženje
- svež majaron, timijan, šetraj
- 2 žlici kaper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici gorčice
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlički ostre mlete paprike (po želji)
- sol in poper
- voda ali goveja juha za zalivanje
- 2 dl rdečega vina
- kisla smetana (po želji)
Postopek
Meso narežemo na srednje velike kose. Slanino narežemo na kocke. Čebulo, česen in jušno zelenjavo sesekljamo. Kapre oplaknemo in sesekljamo.
V kotličku segrejemo olje in na njem na majhnem ognju pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo meso in ga popražimo, da se rjavo obarva, nato dodamo slanino. Dodamo česen, zelenjavo in zelišča, še malo popražimo, solimo in popramo ter dodamo še paradižnikovo mezgo, gorčico in papriko. Zalijemo s toliko vode ali goveje juhe, da je meso pokrito, in kuhamo, dokler se povsem ne zmehča. Po potrebi vmes dodajamo še malo vode.
Na koncu prilijemo vino in še malo pokuhamo. Preden postrežemo, po želji vmešamo še nekaj žlic kisle smetane.