
Danski slani polžki
Wienerbrød
Danski slani polžki
Wienerbrød

Sestavine
testo
- 200 g masla
- 500 g gladke moke
- vrečka suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 dl hladne vode
- moka za delovno površino
- stepeno jajce za premaz
- kisle kumarice za prilogo
nadev
- 200 g mesa maslene buče
- 100 g slanine v rezinah
- 200 g danskega sira z modro plesnijo
- 2 žlički kuminovih semen
- 50 g orehovih jedrc
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 kuhani rdeči pesi
- 25 g špinačnih listov
- sol
- poper

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
testo
- 200 g masla
- 500 g gladke moke
- vrečka suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 dl hladne vode
- moka za delovno površino
- stepeno jajce za premaz
- kisle kumarice za prilogo
nadev
- 200 g mesa maslene buče
- 100 g slanine v rezinah
- 200 g danskega sira z modro plesnijo
- 2 žlički kuminovih semen
- 50 g orehovih jedrc
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 kuhani rdeči pesi
- 25 g špinačnih listov
- sol
- poper
Postopek
Maslo zavijemo v kuhinjsko folijo in damo v zamrzovalnik za 45 minut. Medtem pripravimo sestavine za nadev. Bučo narežemo na kocke, jo v malo vode skuhamo ter dobro odcedimo. Rezine slanine hrustljavo spečemo in grobo nasekljamo. Orehova jedrca grobo nasekljamo, čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Rdečo peso narežemo na kocke, špinačo pa nasekljamo.
Moko stresemo v skledo, ji primešamo kvas in sol in nato nanjo grobo naribamo maslo. Uporabimo folijo, da ga lažje držimo, med ribanjem pa ga pogosto pomočimo v moko, ki prepreči, da bi se maslo preveč lepilo na strgalo. Z jedilnim nožem sestavine premešamo, vlijemo 3 dl hladne vode in jih zmešamo v testo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik z daljšo stranico, dolgo 25 cm. Posujemo ga s sestavinami za nadev, tako da jih čim bolj enakomerno razporedimo po površini; na eni daljši stranici pustimo ozek rob prazen in ga premažemo s stepenim jajcem. Ko nadev razporedimo, ga solimo in popramo, testo pa tesno zvijemo v zvitek; začnemo na nasprotni strani od premazanega roba. Ko ga zvijemo do konca, premazani rob pritisnemo, da se zalepi in zapre zvitek. Z ostrim nožem, ki ga pomakamo v moko, zvitek razrežemo na 8 rezin. Pekač pomokamo in rezine razporedimo z rezno stranjo navzgor, med njimi pa pustimo zadosti prostora za vzhajanje. Rezine premažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 do 20 minut, da narastejo in se zlato obarvajo. Postrežemo jih s kislimi kumaricami.
Zanimivost
V angleško govorečih državah vsem drobnim slaščicam iz kvašenega listnatega testa pravijo danske slaščice (danishes), na danskem pa se imenujejo dunajski kruhki (wienerbrød). A to še ni vse: tudi na Dunaju (in v drugih nemško govorečih krajih) jim pravijo kopenhaški ali danski kolački! Vendar se Danci in Avstrijci ob imenoslovje prav nič ne spotikajo – slaščice iz kvašenega listnatega testa naj bi nastale na Dunaju, Danci so jih vzeli za svojo tradicionalno jed in se z imenom poklonili izumiteljem; prav vsi pa v njih uživajo! Na Danskem jih tradicionalno nadevajo z marmelado, marcipanom ali vaniljino kremo in premažejo s čokolado ali sladkornim oblivom. Tole je slana različica z nekoliko preprostejšim testom.