© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Čokoladna mousse torta

Čokoladna mousse torta

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 12–16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
cokoladna-mousse-torta_558x620_acf_cropped

Sestavine

biskvit

  • 180 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 4 velika jajca
  • 50 g moke
  • 40 g kakava
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2–3 žlice pomarančnega likerja (cointreau) ali brendija

mousse

  • 300 g temne čokolade
  • 150 g sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 5 velikih rumenjakov
  • 5 dl sladke smetane
  • 2 modla s premerom 22 in 28 cm ali obroč z nastavljivim premerom
  • maščoba in moka za model
  • papir za peko
  • kakav za posip

Sestavine

biskvit

  • 180 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 4 velika jajca
  • 50 g moke
  • 40 g kakava
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2–3 žlice pomarančnega likerja (cointreau) ali brendija

mousse

  • 300 g temne čokolade
  • 150 g sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 5 velikih rumenjakov
  • 5 dl sladke smetane
  • 2 modla s premerom 22 in 28 cm ali obroč z nastavljivim premerom
  • maščoba in moka za model
  • papir za peko
  • kakav za posip

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Manjši model (premera 22 cm) namastimo in potresemo z moko. Maslo razpustimo in pustimo, da se umiri. Moko in kakav zmešamo in presejemo. Jajca penasto stepemo s sladkorjem. V jajčno mešanico postopoma, po tretjinah dodajamo moko in kakav. Vaniljevo aromo zmešamo z maslom. V manjšo skledo damo nekaj žlic jajčne mase in vanjo zmešamo maslo, nato mešanico vrnemo v glavno zmes. Maso vlijemo v model in pečemo 20 do 25 minut oziroma tako dolgo, da robovi začnejo odstopati od modla. Ohladimo v modlu. Če zgornja površina torte preveč naraste, jo obrežemo; biskvit mora biti 2 do 3 cm debel.

2

Večji model (premera 28 cm) obložimo s papirjem za peko. Na sredino položimo ohlajen biskvit in ga navlažimo z likerjem, razredčenim z žlico vode.

3

Pripravimo čokoladno peno. Čokolado razlomimo na koščke in jo nad paro stopimo. V manjšo ponev damo sladkor in tri žlice vode in ob stalnem mešanju segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Sirup zavremo in kuhamo 3 do 4 minute.

4

V veliki stepalni skledi stepemo obe jajci in 5 rumenjakov in nato ob stalnem stepanju počasi vlijemo vroč sirup, da se popolnoma vmeša in se volumen potroji. Posebej (ne pretrdo) stepemo smetano. V stopljeno čokolado najprej vmešamo četrtino smetane, nato pa še preostalo smetano.

5

Čokoladno smetano nežno vmešamo v jajčno zmes. Kremo polijemo po biskvitu, površino poravnamo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik, da se krema utrdi. Torto vzamemo iz modla; če ne gre zlahka, ovijemo model z vročo brisačo in počakamo nekaj minut. Torto potresemo s kakavom in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, preden jo postrežemo.

Priljubljeni recepti

Pisana testeninska solatka

Testeninska solata bo navdušila še tako izbirčne šolarje.

15 min
Enostavno

Lepljiv ingverjev kolač iz litoželezne ponve

Ingverjev kolač diši po medu in praznikih. Odličen je topel ali hladen, postrežemo pa ga lahko s kepico sladoleda.

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.