Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavna pica
Zelenjavna pica
Sestavine
testo
- 10 g kvasa
- 1,25 dl vode
- 250 g moke
- 1 žlička soli
- 2 žlici bučnega olja
- olje za pekač
omaka
- ½ čebule
- 1 drobno narezan strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g paradižnika (olupljenega in narezanega na koščke)
- sol
- poper
- majaron
obloga
- 1 rumena bučka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 200 g kuhanega laškega fižola
- olupljen koren hrena
- 50 g trdega sira
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
testo
- 10 g kvasa
- 1,25 dl vode
- 250 g moke
- 1 žlička soli
- 2 žlici bučnega olja
- olje za pekač
omaka
- ½ čebule
- 1 drobno narezan strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g paradižnika (olupljenega in narezanega na koščke)
- sol
- poper
- majaron
obloga
- 1 rumena bučka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 200 g kuhanega laškega fižola
- olupljen koren hrena
- 50 g trdega sira
Postopek
Najprej pripravimo testo za pico. Kvas raztopimo v mlačni vodi. Moko, kvas, sol in bučno olje damo v posodo multipraktika in sestavine zgnetemo v voljno testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati približno pol ure.
Medtem pripravimo omako. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici segrejemo žlico oljčnega olja ter narezano čebulo in česen podušimo na blagem ognju. Dodamo paradižnik in kuhljamo slabih 20 minut. Omako začinimo s soljo, poprom in majaronom.
Globok pekač namažemo z oljčnim oljem. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v pravokotnik, ki je nekoliko večji, kot dno pekača. Namaščen pekač obložimo s testom, naredimo nekoliko roba in testo namažemo s paradižnikovo omako.
Zdaj pripravimo še oblogo za pico. Zelenjavo očistimo, operemo, narežemo na kolobarje in s fižolom razporedimo po testu. Pico pečemo v prej ogreti pečici pri 250 °C približno 8 do 10 minut. Pečeno pico lahko po želji potresemo z naribanim hrenom in sirom. Nato jo narežemo na poljubne kose in takoj ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ocvirkovka
Ocvirkovka oziroma špehovka je mastna in slastna tradicionalna potica. Nekoč so verjeli, da bolj, kot bo mastna ocvirkovka, kakovostnejši bo gnoj v hlevu.