
Cheesecake s češnjevimi vrtinci
Ko je češenj v izobilju, jih vključimo še v cheesecake
Cheesecake s češnjevimi vrtinci
Ko je češenj v izobilju, jih vključimo še v cheesecake

Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g krhkih piškotov
- 50 g masla
- 1 žlica medu
nadev
- 350 g češenj (od tega 200 g izkoščičenih)
- 225 g sladkorja
- 500 g kremnega sira
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- lupina 1 pomaranče
- 2 dl kisle smetane
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g krhkih piškotov
- 50 g masla
- 1 žlica medu
nadev
- 350 g češenj (od tega 200 g izkoščičenih)
- 225 g sladkorja
- 500 g kremnega sira
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- lupina 1 pomaranče
- 2 dl kisle smetane
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Model za torte s premerom 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine. Maslo in med stopimo in ju zmešamo s piškoti, da so enakomerno navlaženi. Mešanico stresemo v pripravljen model in jo poravnamo z zadnjim delom žlice. Pečemo 10 minut, nato ohladimo. Temperaturo v pečici znižamo na 150 °C.
Multipraktik očistimo in vanj damo izkoščičene češnje in 85 g sladkorja. Miksamo, da dobimo gladko maso. Maso zlijemo v majhno kozico in zavremo. Kuhamo 5 do 6 minut in mešamo, da nastane gost sirup. Ohladimo.
Multipraktik spet očistimo in vanj damo kremni sir, koruzni škrob, jajca, preostali sladkor, vaniljino aromo, pomarančno lupino in polovico kisle smetane. Miksamo, da dobimo gladko maso. Polovico mešanice damo v model s piškoti, jo poravnamo z žlico in po njej enakomerno premažemo polovico češnjevega pireja. Pire nato prekrijemo z drugo polovico kremnega nadeva. Mešanico nežno premešamo s tanko paličico, da naredimo češnjeve vrtince. Cheesecake pečemo 45 minut, nato pečico ugasnemo in cheesecake pustimo v pečici še 30 minut.
Preostalo kislo smetano premažemo po nadevu, nato z žlico naložimo preostali češnjev pire na sredino. S paličico vlečemo pire skozi kislo smetano proti robu in naredimo zvezdni vzorec. Paličico vsakič obrišemo. S preostalimi češnjami okrasimo rob in posipamo s sladkorjem v prahu. Cheesecake hranimo v hladilniku, dokler je ne postrežemo.