
Breskov osvežilni napitek
Osvežilna brezalkoholna pijača – za alkoholno različico ji lahko dodamo kanček breskovega žganja.
Breskov osvežilni napitek
Osvežilna brezalkoholna pijača – za alkoholno različico ji lahko dodamo kanček breskovega žganja.

Sestavine
- 3 limone
- 3 limete
- 6 dl breskovega nektarja
- 6 dl gazirane limonade
- 6 dl sodavice
- nekaj rezin jagod
- pest ledu
- vejice sveže mete

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 3 limone
- 3 limete
- 6 dl breskovega nektarja
- 6 dl gazirane limonade
- 6 dl sodavice
- nekaj rezin jagod
- pest ledu
- vejice sveže mete
Postopek
V velik vrč izcedimo po dve limoni in dve limeti. Preostali limono in limeto operemo in narežemo na tanke rezinice ter dodamo v vrč. Dodamo še pest ledu in prilijemo breskov nektar in limonado. Dodamo rezine jagod in vejice mete ter do vrha nalijemo sodavico.
Nasveti za osvežilne napitke
Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.
Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.
Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.
V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.
Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.
Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.