
Brancin s pastinakovim pirejem
S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.
Brancin s pastinakovim pirejem
S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.

Sestavine
- pribl. 30 dag težak brancin
- oljčno olje
omaka
- 2 šalotki
- 40 g šampinjonov, narezanih na rezine
- ½ žlice belega vinskega kisa
- 2 dl telečje ali piščančje osnove
- poper
pastinakov pire
- ½ žlice masla
- sol
- 2 ½ pastinaka
- 0,6 dl mleka
pastinakov čips
- ½ pastinaka
- olje za cvrtje
Preberite tudi

Preproste sladice z jagodami
Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.

Svilnata maslena omaka - po korakih
Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.
Sestavine
- pribl. 30 dag težak brancin
- oljčno olje
omaka
- 2 šalotki
- 40 g šampinjonov, narezanih na rezine
- ½ žlice belega vinskega kisa
- 2 dl telečje ali piščančje osnove
- poper
pastinakov pire
- ½ žlice masla
- sol
- 2 ½ pastinaka
- 0,6 dl mleka
pastinakov čips
- ½ pastinaka
- olje za cvrtje
Postopek
Pastinak za čips olupimo in ga z lupilnikom za zelenjavo vzdolžno narežemo na tanke rezine. V zadostni količini segretega olja ga hrustljavo ocvremo. Odcedimo ga na kuhinjskih brisačkah in shranimo na toplem.
Pastinak za pire olupimo in ga narežemo na večje kose. Skuhamo ga v vreli slani vodi, dobro odcedimo in v sekljalniku z maslom in malo vrelega mleka zmiksamo v gladek pire.
Ribi odstranimo luske in jo filetiramo. Odstranimo vse kosti, fileje pa splaknemo in osušimo s kuhinjskimi brisačkami. Z ostrim nožem naredimo v kožno stran filejev nekaj zarez, da se koža med peko ne bi vihala. Kosti (brez glave) damo v hladno vodo in jih pustimo namakati.
Za omako v ponvi segrejemo malo olja in na njem 5 minut pražimo na rezine narezani šalotki, dodamo gobe in pražimo še 10 minut. Vmes večkrat premešamo. Ribje kosti odcedimo in jih damo v ponev k šalotkam in gobam. Pražimo še 5 do 6 minut. V ponev vlijemo kis in vse skupaj zavremo ter kuhamo še 3 minute, nato dodamo še jušno osnovo. Vse skupaj rahlo začinimo s soljo in poprom, kuhljamo približno pol ure in s penovko pobiramo pene. Ko je omaka kuhana, jo precedimo skozi gosto cedilo, damo v čisto kozico, ponovno zavremo in ji dodamo maslo, da se zgosti.
Ponev močno segrejemo, ji dodamo nekaj kapljic olja, nato pa še ribja fileja s kožno stranjo navzdol. Začinimo s soljo in poprom, in če se fileja vihata, ju z nožem potisnemo nazaj v ponev. Ko se kožna stran dobro zapeče, fileja obrnemo in ju spečemo še na drugi strani. Peka traja približno 5 do 6 minut, odvisno od debeline ribe. Na vsak postrežni krožnik razdelimo pire, okoli pireja polijemo malo omake, na vrh položimo ribo in dodamo še pastinakov čips za prilogo.