Kaj boste skuhali danes?
Ričota z dimljeno ribo in porom
Ričota iz ješprenja za zdravo in nasitno kosilo ali večerjo
Ričota z dimljeno ribo in porom
Ričota iz ješprenja za zdravo in nasitno kosilo ali večerjo
Sestavine
- 8 dl piščančje, ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 400 g dimljene vahnje (lahko tudi postrvi, skuše, brancina ali orade)
- 30 g masla
- 1 por
- sol in poper
- 250 g ješprenja
- 1 dl suhega vermuta ali drugega suhega belega vina
- 100 g mlade špinače
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sladke smetane (po želji)
- 30 g naribane starane gaude ali edamca za posip (po želji)
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 8 dl piščančje, ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 400 g dimljene vahnje (lahko tudi postrvi, skuše, brancina ali orade)
- 30 g masla
- 1 por
- sol in poper
- 250 g ješprenja
- 1 dl suhega vermuta ali drugega suhega belega vina
- 100 g mlade špinače
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sladke smetane (po želji)
- 30 g naribane starane gaude ali edamca za posip (po želji)
Postopek
V globoki ponvi zavremo jušno osnovo in vanjo položimo ribo. Pokrijemo jo in poširamo približno 4 minute ali toliko časa, da se začne luščiti na kosme. Odstavimo jo z ognja, tekočino odlijemo v vrč in jo prihranimo za pozneje. Ribo pokrijemo in pustimo v ponvi.
Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. V veliki kozici na nizki temperaturi razpustimo maslo in dodamo por. Solimo in popramo ter dodamo približno 2 žlici vode, kozico pokrijemo in dušimo približno 10 minut, da se por zmehča. Primešamo ješprenj, ga 1 minuto mešamo, nato temperaturo malo povečamo in dodamo vermut ali vino. Pustimo, da skoraj v celoti povre, nato dodamo polovico prihranjene jušne osnove.
Na srednji temperaturi kuhamo por z ješprenjem približno 15 minut, medtem občasno pomešamo (če mešamo, bo ješprenj bolj kremast). Dodamo preostalo jušno osnovo in kuhamo še 20 minut, medtem občasno pomešamo. Če jed postaja presuha, dodamo še malo vrele vode. Morda bo treba kuhati še malo dlje, da se ješprenj skuha – zrna morajo biti mehka, a na sredini še malce čvrsta.
Ribi odstranimo morebitno kožo in jo malo razkosamo. Dodamo jo v ričoto, nato pa še špinačo in peteršilj. Previdno premešamo, da ribe ne zdrobimo preveč. Po potrebi še solimo in popramo. Po želji vmešamo smetano in spet pokusimo, če je dovolj začinjeno. Po želji posujemo z naribanim sirom in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Pečene piščančje prsi z mediteransko zelenjavo
Makova torta
Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.