
Kaj boste skuhali danes?
Ričota z dimljeno ribo in porom
Ričota iz ješprenja za zdravo in nasitno kosilo ali večerjo
Ričota z dimljeno ribo in porom
Ričota iz ješprenja za zdravo in nasitno kosilo ali večerjo

Sestavine
- 8 dl piščančje, ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 400 g dimljene vahnje (lahko tudi postrvi, skuše, brancina ali orade)
- 30 g masla
- 1 por
- sol in poper
- 250 g ješprenja
- 1 dl suhega vermuta ali drugega suhega belega vina
- 100 g mlade špinače
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sladke smetane (po želji)
- 30 g naribane starane gaude ali edamca za posip (po želji)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 8 dl piščančje, ribje ali zelenjavne jušne osnove
- 400 g dimljene vahnje (lahko tudi postrvi, skuše, brancina ali orade)
- 30 g masla
- 1 por
- sol in poper
- 250 g ješprenja
- 1 dl suhega vermuta ali drugega suhega belega vina
- 100 g mlade špinače
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sladke smetane (po želji)
- 30 g naribane starane gaude ali edamca za posip (po želji)
Postopek
V globoki ponvi zavremo jušno osnovo in vanjo položimo ribo. Pokrijemo jo in poširamo približno 4 minute ali toliko časa, da se začne luščiti na kosme. Odstavimo jo z ognja, tekočino odlijemo v vrč in jo prihranimo za pozneje. Ribo pokrijemo in pustimo v ponvi.
Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. V veliki kozici na nizki temperaturi razpustimo maslo in dodamo por. Solimo in popramo ter dodamo približno 2 žlici vode, kozico pokrijemo in dušimo približno 10 minut, da se por zmehča. Primešamo ješprenj, ga 1 minuto mešamo, nato temperaturo malo povečamo in dodamo vermut ali vino. Pustimo, da skoraj v celoti povre, nato dodamo polovico prihranjene jušne osnove.
Na srednji temperaturi kuhamo por z ješprenjem približno 15 minut, medtem občasno pomešamo (če mešamo, bo ješprenj bolj kremast). Dodamo preostalo jušno osnovo in kuhamo še 20 minut, medtem občasno pomešamo. Če jed postaja presuha, dodamo še malo vrele vode. Morda bo treba kuhati še malo dlje, da se ješprenj skuha – zrna morajo biti mehka, a na sredini še malce čvrsta.
Ribi odstranimo morebitno kožo in jo malo razkosamo. Dodamo jo v ričoto, nato pa še špinačo in peteršilj. Previdno premešamo, da ribe ne zdrobimo preveč. Po potrebi še solimo in popramo. Po želji vmešamo smetano in spet pokusimo, če je dovolj začinjeno. Po želji posujemo z naribanim sirom in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Svinjina s pršutom in pisano zelenjavo
Mešane ocvrte ribe in morski sadeži
Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.