
Bogata morska enolončnica s papriko
Enolončnica z belo ribo in klapavicami
Bogata morska enolončnica s papriko
Enolončnica z belo ribo in klapavicami

Sestavine
- 2 čebuli
- 2 stebli stebelne zelene
- velik šop peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2–3 žličke sladke mlete paprike
- 200 g pečenih rdečih paprik
- 1 pločevinka (400 g) paradižnikovih koščkov
- 1 strok česna
- 400 g filejev bele ribe
- nekaj svežih klapavic (po želji)
- sol
- poper

Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.
Sestavine
- 2 čebuli
- 2 stebli stebelne zelene
- velik šop peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2–3 žličke sladke mlete paprike
- 200 g pečenih rdečih paprik
- 1 pločevinka (400 g) paradižnikovih koščkov
- 1 strok česna
- 400 g filejev bele ribe
- nekaj svežih klapavic (po želji)
- sol
- poper
Postopek
Čebuli in stebelno zeleno drobno sesekljamo. Peteršilju osmukamo lističe, stebla prihranimo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, dodamo čebulo, stebelno zeleno in malo soli. Pokrijemo in nežno pražimo približno 10 minut, da se vse zmehča. V multipraktik damo peteršiljeva stebla, polovico lističev, preostalo žlico olja, sol in poper ter zmeljemo v pasto. To mešanico in sladko mleto papriko primešamo k popraženi čebuli in še nekaj minut pražimo. Dodamo narezano pečeno papriko, paradižnik iz pločevinke in česen, pretisnjen skozi stiskalnik. Prilijemo malo vode in nežno kuhamo 10 minut, da tekočina nekoliko povre.
Ribje fi leje narežemo na velike kose in jih skupaj s školjkami, če jih imamo, položimo na vrh zelenjave. Kozico pokrijemo s pokrovko, nato nežno kuhamo 5 minut, da se ribje meso začne luščiti in se školjke odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavržemo. Ribe in školjke nežno vmešamo v enolončnico, solimo in popramo po okusu ter ponudimo.
Nasvet
Če imamo vložene pečene paprike, jih dobro splaknemo in za 10 minut namočimo v vodo, da izgubijo nekaj kisline.