
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja
Preberite tudi

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 250 g bamije
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega pimenta
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 300 g kuskusa
- sol
- sok 1 limone
- 200 g sira feta ali navadnega jogurta
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, bamijo pa narežemo na 4 kose (oziroma glede na velikost). V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Če se začne prijemati, prilijemo kanček vode. Dodamo bamijo, strt česen, piment, solimo in pomešamo, da je bamija enakomerno začinjena, nato dodamo passato in prilijemo 1 dl vode. Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 40 minut ali toliko časa, da je bamija mehka.
Kuskus prelijemo s 3,5 dl vrele vode, ga pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato ga solimo in zmešamo z vilicami, da ga razrahljamo.
Bamiji primešamo limonov sok, jo naložimo na kuskus in posujemo z nadrobljeno feto ali prelijemo z jogurtom.
Bamija
Je tropska in subtropska rastlina s podolgovatimi, votlimi, mehkimi plodovi. Poznamo jo tudi pod imenom okra, njeno slovensko ime pa je jedilni oslez. svežina pravkar obranega italijanskega paradižnika. Priljubljena je zlasti v kuhinji južnih ZDA in na Orientu, tudi na Balkanu. Plodovi lahko zrastejo do dolžine 20 cm in taki so primerni za nadevanje. Sušeno bamijo, ki jo na Orientu prodajajo nanizano na nitke, je treba pred uporabo namočiti. Značilni jedi z bamijo sta bosanska begova čorba in louisianska juha gumbo.