
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.

Sestavine
goveji polpeti
- 600 g zorjenega govejega steaka od plečeta
- ½ žličke soli
- malo olja za peko
omaka
- 3 žlice majoneze
- 2 žlici kečapa ali srirače (ali po 1 žlica vsakega)
- 1 žlica gorčice
- 1 drobno sesekljana manjša kisla kumarica
- ščep zrnastega suhega česna
- 4 bombetke za burgerje
- dodatki po izbiri, na primer sir, čebula, paradižnik, zelena solata, kisle kumarice

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
goveji polpeti
- 600 g zorjenega govejega steaka od plečeta
- ½ žličke soli
- malo olja za peko
omaka
- 3 žlice majoneze
- 2 žlici kečapa ali srirače (ali po 1 žlica vsakega)
- 1 žlica gorčice
- 1 drobno sesekljana manjša kisla kumarica
- ščep zrnastega suhega česna
- 4 bombetke za burgerje
- dodatki po izbiri, na primer sir, čebula, paradižnik, zelena solata, kisle kumarice
Postopek
Za polpete meso narežemo na večje kose in ga damo v skledo multipraktika, v katero smo že namestili rezilo. Če nam zamrzovalnik to omogoča, skledo z mesom postavimo vanj za 30 minut, da je meso čvrsto, a ne zamrznjeno. (Če prostora ni dovolj, meso damo v skledo, ki gre v zamrzovalnik.)
Zdaj delamo hitro. Polovico ohlajenega mesa pomeljemo 8- do 10-krat, da je meso sesekljano, a pazimo, da ga ne zmeljemo preveč. Preložimo ga v drugo skledo in zmeljemo še preostalo meso, nato obe porciji solimo in zmešamo. Meso razdelimo na 4 dele in jih nežno oblikujemo v kepice, pri tem pa jih ne obdelujemo preveč.
Zmešamo vse sestavine za omako in jo prihranimo. (Lahko jo pripravimo že dan prej in shranimo v hladilnik.)
Polpete spečemo čim prej po tem, ko smo jih oblikovali. Veliko težko ponev pristavimo na srednjo temperaturo ali segrejemo žar do srednje temperature. Najprej popečemo bombetke: prerežemo jih in s prerezano stranjo navzdol popečemo v ponvi (morda bomo morali to narediti v več izmenah). Prenesemo jih na krožnik, nato pa v ponev dodamo olje, ga močno segrejemo in nanj položimo kepico mletega mesa. Močno jo sploščimo z veliko lopatko ali z dnom manjše ponve ali posode, tako da dobimo polpet, ki je malce širši od bombetk in debel približno 0,5 cm.
Polpet pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani za manj pečeno meso (medium rare) ali 6 do 7 minut na vsaki strani za srednje pečeno meso (medium). Potem ko ga obrnemo, ga po želji obložimo s sirom. Polpet med peko lepo karamelizira in ob robu meso postane hrustljavo. Ko so vsi polpeti pečeni, jih položimo v bombetke in sestavimo burgerje z izbranimi oblogami in omako.
Domače bombetke in majoneza
Bombice lahko spečete tudi sami. Poglejte naš večkrat preizkušen recept tukaj.
Tudi majonezo lahko pripravite sami. Sledite našemu receptu s fotografijami korak za korakom.
Preverite naše trike za popoln goveji burger doma.