Čas branja
1 min.
Kaj razkrivajo testi govejih izdelkov
STA
25. 7. 2014, 10.24
Posodobljeno
Rezultati testov, s katerimi so članice EU preverjale prisotnost konjskega mesa v uradno govejih izdelkih, so pokazali, da je bila konjska DNK prisotna v 0,61 odstotka vzorcev, tudi v enem slovenskem. Na prejšnjem testiranju, izvedenem po izbruhu afere, so konjsko meso odkrili v 4,6 odstotka testiranih izdelkov, ki so bili označeni kot goveji.

Reuters
V Sloveniji so inšpektorji za hrano oz. uradni veterinarji odvzeli 40 vzorcev živil, in sicer pri lokalnih proizvajalcih mesnih izdelkov oz. njihovih mesnicah, v obratih javne prehrane, v trgovinah večjih trgovskih verig (Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Eurospin, E-Leclerc, Jager, Era Velenje).Vzorčili so različne vrste svežih, zamrznjenih oz. konzerviranih predelanih živil. V odvzetih vzorcih so opravili 40 preiskav na prisotnost konjske DNK, 38 preiskav na prisotnost piščančje DNK ter 18 vzorcev na prisotnost svinjske DNK. Vsebnost konjske DNK je bila ugotovljena v enem vzorcu predpripravljenega mesa, odvzetega v gostinskem obratu. Po izvedenem inšpekcijskem pregledu se je izkazalo, da je nosilec sam v maso za čevapčiče in pleskavice dodal tudi obreznine konjskega mesa, kar je dalo pozitiven rezultat na prisotnost konjske DNK, so minuli teden sporočili z uprave za varno hrano. V začetku lanskega leta je Evropo, nato pa še svet, pretresla afera, ko so našli konjsko meso v milijonih porcij vnaprej pripravljenih jedi, na katerih je bila oznaka, da vsebuje samo goveje meso.

E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Prijava
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se