Novi tednik
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hmeljarstvo jima je bilo položeno v zibelko


Špela Ožir
14. 8. 2022, 03.03
Posodobljeno
20:18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Na slavnostni seji Združenja hmeljarjev Slovenije so razglasili nov hmeljarski par. Hmeljarski starešina je postal Aljoša Uršič iz Dolenje vasi pri Preboldu, tradicijo hmeljarskih princes nadaljuje Minca Marovt iz Topovelj pri Braslovčah. Oba sta s hmeljem tesno povezana že vse od otroštva. Izvirata iz tradicionalnih hmeljarskih kmetij, na katerih se s to kmetijsko panogo ukvarja že peta generacija.

1660508319_hmeljarski_par.jpg
Arhiv NTRC

Aljoša Uršič je vodenje kmetije prevzel leta 1997, ko je bil star štiriindvajset let. Počasi je širil tako obseg hmeljišč kot ostalih obdelovalnih zemljišč. Danes skupaj z družino obdeluje 43 hektarjev zemljišč. V hmeljarstvo je vpeta vsa njegova družina. Poleg žene Marjane še trije polnoletni otroci. Dela, kot si lahko le mislite, jim nikoli ne zmanjka. Pri tem sta izraziti dve obdobji. Spomladi, ko napeljujejo poganjke, in konec poletja, ko sledi obiranje hmelja. Pri tem jim zadnja leta pomaga skupina romunskih delavcev. A kot pravi novi hmeljarski starešina, letina hmelja ni odvisna zgolj od pridnih rok, temveč tudi vremena. To jim je letos na žalost zopet ponagajalo.

Med hmeljišči in učilnico

Nedaleč stran od Dolenje vasi v sosednji občini Braslovče v Topovljah živi nova hmeljarska princesa Minca Marovt. Je šesta generacija Marovtovih, ki se s hmeljarstvom ukvarjajo od leta 1887, o čemer pričajo ohranjeni pisni viri. Petindvajsetletnica kot študentka magistrskega študija razrednega pouka na domači kmetiji, kjer hmelj pridelujejo na 14 hektarjih, pomaga, kolikor ji ob vseh študijskih obveznostih dopušča čas. Zagotovo poprime za delo v času obiranja hmelja, ko moči združi vsa razširjena družina. (Foto: TT)

Celoten prispevek preberite v Novem tedniku, ki bo izšel 18. 8. 2022. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.