Novi tednik
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bo topla malica med delovnikom postala razkošje?


Tina Strmčnik
12. 6. 2022, 03.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

  Mnogi strokovnjaki za zdrav življenjski slog svetujejo, naj človek na dan zaužije pet obrokov. Enega ponavadi pojemo med delovnim časom. Nekateri prisegajo na sendvič ali sadje, drugi imajo raje kaj toplega. Na izbiro gotovo vpliva tudi strošek prehrane, ki se v zadnjem času spreminja iz tedna v teden. Hiter pregled ponudbe na Celjskem kaže, da so cene toplih obrokov zelo različne. Le še redki ponudniki malice nudijo za pet evrov, marsikje je treba odšteti nekaj evrov več. Ob še novih napovedanih podražitvah bo cena malice gotovo postala še pomembnejša, če bo nadomestilo za prehrano med delom ostalo nespremenjeno.  

1654865071_img_6336.jpg
Arhiv NTRC

V celjskem mestnem središču je na voljo kar nekaj možnosti za topel obrok med delovnim časom. To za mnoge ni le malica, pač pa ta pogosto prihrani domače kuhanje kosila. Tega se zavedajo tudi gostinci, ki dnevno ponujajo po tri ali štiri različne jedilnike, saj mnogi od njih preživijo prav po zaslugi kuhanja toplih malic oziroma kosil.

Kaj izbrati?

Vsakodnevni jedci običajno krožijo med lokali glede na to, kaj tisti dan ponujajo na jedilnikih. Ti so pri mnogih ponudnikih na ogled na spletu in zato je odločitev lažja. Vsakodnevna ponudba toplih malic v Celju je že 15 let na voljo tudi v Samopostrežni restavraciji Stolpič. Restavracija nudi vsak dan tri različne malice, mesno, takšno z jedjo »na žlico«, rižoto ali s testeninami ter vegetarijansko. Ob tem ponuja tudi študentska kosila ter ima na voljo stalno ponudbo desetih jedi, če obiskovalcem ne bi ustrezalo nič od dnevne ponudbe. Stolpič organizira tudi catering, gosti zaključene družbe …, a kot pravi Drago Trupej, ki restavracijo vodi skupaj z ženo Petro, je njihovo delovanje odvisno predvsem od zadostne količine dnevnih malic. »Pri nas je pomembna količina. Dnevno skuhamo od 250 do 300 obrokov.« V teh časih, ko se cene nenehno dvigajo, je pomembna tudi racionalna organizacija v podjetju. »Rešuje nas, da nimamo strežbe in ne potrebujemo toliko kadra.«

Zaveda se, da je pomembna kakovost obrokov in da bo ob številnih podražitvah težko ohraniti sedanjo ceno malice v višini 5,80 evra (ko gre za mesni obrok, je cena 6,80 evra, nakup desetih blokov prinese eno brezplačno malico). »Cena mora biti sorazmerna s kakovostjo,« pravi Trupej in dodaja, da v teh časih ljudje gledajo na vsak evro in da mnogi niso pripravljeni za malico odšteti več, kot znaša nadomestilo za prehrano, ki ga dobijo pri plači. Upa, da se bo ta znesek dvignil, kar bo tudi restavraciji olajšalo delovanje, ki jo hladnem delu leta dodatno obremenjujejo stroški ogrevanja.

V središču Žalca manjša ponudba

V središču Žalca sta letos zaprli svoja vrata dve restavraciji. Že v začetku leta je bil to Hotel Žalec in v začetku tega meseca še Mestni vrt Žalec. Pred nekaj leti se je iz tamkajšnjega mestnega središča poslovil Eksperiment S, ki je deloval v nekdanjih prostorih Štormana na Šlandrovem trgu. Že kar nekaj časa ni tudi picerije Bonita.

S pripravo malic se že skoraj dve desetletji ukvarja Simon Božičiz Šempetra v Savinjski dolini. V njegovi Piceriji Nekropolis dnevno pripravijo približno dvesto malic. »Delo z malicami je izredno težko, saj moramo paziti, da se ponudba ne ponavlja in je v skladu s sodobnimi smernicami, čeprav se bolj kot ne držimo še vedno klasične ponudbe,« pravi direktor in lastnik Nekropolisa. 

Malice nudijo med delavniki od 9. do 16. ure. Najcenejša stane 5,2 evra, najdražja tam dobrih sedem evrov, a Božič ob tem pravi, da bodo morali zaradi porasta cen surovin obroke malenkost podražiti. »V bližnji okolici ne poznam gostinskega lokala, kjer bi obiskovalec za tako ceno dobil tako dobro založen krožnik. Pri tej ceni bomo vztrajali, dokler bomo lahko, da bodo malice še naprej ostale cenovno dostopne. Ko ne bo več šlo, bomo dvignili cene. Stroške namreč moramo pokriti,« ob koncu še pravi Božič, ki kot primer navaja nabavno ceno lososa, ki se je z osmih evrov za kilogram podražil na kar 19 evrov.

Kako je v Šentjurju in Šmarju?

Gostišče Bohorč, Gostilna pri Ahacu, Restavracija Zadružnik, Pivnica Lipnik, Gostila Krpan … to je le nekaj možnosti v občinah Šentjur in Šmarje pri Jelšah, kje lahko človek sredi dneva najde topel obrok. Za ljubitelje italijanske kuhinje je na voljo tudi nekaj picerij, na primer Pizzeria Osmica ter Kavarna in picerija Noni. Kakšni drugačni okusi, na primer tajska ali kitajska hrana, na tem koncu niso zastopani.

V Šmarju so ljudje vrsto let hodili na malico v nekdanjo restavracijo Štorman. Nekaj let po tem, ko je slednja zaprla vrata, ji je novo življenje vdahnil podjetnik Franc Pišek, lastnik podjetja Pišek – Vitli Krpan. Za najemnika je izbral gostinca Tonija Goleža, ki je v gostinsko panogo vpet že dve desetletji. Slednji je pojasnil, da se cene živil v zadnjem času dnevno spreminjajo. Od začetka leta do sedaj je zaznal občutno podražitev hrane. Vmes je enkrat že dvignil ceno malic, vendar je pri spreminjanju cen zelo previden. »Skušamo potrpeti, kolikor bo le šlo. A če se bodo podražitve nadaljevale, tega pritiska tudi v naši gostilni ne bomo mogli nositi le na lastnih ramenih.«

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.