Dan odprtih vrat na kmetiji Vučji ogrizek in predstavitev projekta belokranjske pramenke

Potrjevanje izvora in porekla belokranjske pramenke z genotipizacijo: Predstavitev na kmetiji Grabrijan - Vučji ogrizek v Velikih Selih pri Adlešičih
Pilotni Projekt z naslovom Potrjevanje izvora in porekla belokranjske pramenke z genotipizacijo se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz programa razvoja podeželja, podukrep 16.2: Razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij iz PRP 2014- 2020.
Belokranjska pramenka je edina ohranjena avtohtona pasma drobnice, katere izvor je izključno v Beli krajini. Še vedno je ogrožena, a povpraševanje po jagnjetih te pasme se povečuje kar jo bo pomagalo ohraniti. A z višanjem odkupne cene jagnjet, se povečuje tudi nevarnost potvorb. Da bi to v večji meri preprečili, smo oblikovati metodo za nadzor jagnjetine – če ponudnik izjavlja, da gre za belokranjsko pramenko. Potrjevanje izvora pečene jagnjetine belokranjske pramenke se izvaja na podoben način, kot se izvaja potrjevanje izvora izdelkov in jedi iz krškopoljskega prašiča.
Belokranjska pramenka
Vsaka jed pripravljena iz drobnice je v Beli krajini zelo slastna. Prav posebno okusne pa so jedi iz mesa belokranjske pramenke. Rast jagnjet belokranjske pramenke je počasnejša, plodnost manjša, jagnjitve so sezonske. Zaradi počasnejše rasti na skromnih belokranjskih pašnikih in posebnih pasemskih lastnosti je pečena jagnjetina belokranjske pramenke izredno okusna, sočna in aromatična. Zato dosega tudi višjo ceno od pečenke jagnjet drugih pasem.
Projektna aktivnost
Rejci belokranjske pramenke so pod koordinacijo mag. Andreja Kastelica iz KGZS-Zavoda NM in s projektnimi partnerji prijavili enoletni projekt, v katerem je bil oblikovan način nadzora pravilnosti označevanja živali, mesa, mesnih in drugih izdelkov ter jedi iz belokranjske pramenke. V okviru projekta so zaposleni na KGZS-Zavodu NM odvzeli vzorce vseh rodovniških belokranjskih pramenk in jih poslali na genotipizacijo. Po vzoru sledljivosti pri krškopoljskem prašiču smo vpeljali postopek za potrjevanje izvora mesa, mesnih in drugih izdelkov ter jedi iz belokranjskih pramenk. Za nadzor potrebujemo le 1 mm3 vzorca!
Znak, ki promovira in označuje izdelke, narejene iz živali pasme belokranjska pramenka.
Koordinator projekta (vodilni partner):
Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto,
vodja projekta:
andrej.kastelic@kgzs-zavodnm.si, 051 606 684
Trajanje projekta: 11. 12. 2023 - 13. 12. 2024
Višina odobrenih sredstev: 75.000,00 €
Projektni partnerji
KGZS, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica,
Biotehniška fakulteta - Oddelek za zootehniko,
Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto,
kmetije Žvelec, Grabrijan in Selakovič, KMG Kmetijski zavod Bric, Soča ter
Društvo rejcev drobnice Bele krajine
Zaključek
Rejci z rejo drobnice ohranjajo obdelano kulturno krajino. Le taka je zanimiva za turizem in bolj varna pred zvermi, požari in drugimi nevšečnostmi. Poseben pomen pa moramo dati še dvema področjema, ki sta bila predstavljena na slovesnosti.
Pri reji drobnice ovca koristi travinje na suhih plitvih rastiščih. Če ga ovca ne bi koristila, bi trava propadla in v rastlini vezan CO2 bi se postopoma nekoristno sprostil. Ko pa travo poje ovca, ki je skotila jagnje in ga z mlekom tudi vzredila, se je v rastlini vezan CO2 prenesel na visokokakovosten in zelo cenjen produkt - jagnje, del pa ostal na pašniku kot organsko gnojilo za ponovno rast trave. Reja drobnice tako znižuje izpuste CO2, saj se vezan CO2 v vzrejeni jagnjetini proda s kmetije.
Reja drobnice pa ni le okoljsko dobrodošla. Reja drobnice nudi del prehranske in socialne varnosti kmečke družine. Reja drobnice je pomembna tudi zaradi omejevanja razvoja starostnih obolenj. Starostna obolenja namreč preprečujejo skrbi, ki jih ima rejec z rejo drobnice. Tako je rejec drobnice zelo dolgo mlad, tudi ko se bliža stotim letom. Hvala ovcam in kozam!
Reja belokranjske pramenke zaradi ponudbe jagnjetine preko kratkih verig postaja pomembna dejavnost rejcev v Beli krajini. Potrošniki so namreč zaznali okusnost, sočnost, mehkobo in aromatičnost jagnjetine belokranjske pramenke. S tehniko nadzora mesa in jedi s pomočjo genetike se preprečujejo potvorbe.
Zahvala
Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zahvaljujemo za razpis pilotnih projektov, Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa za prepoznavo projekta kot inovativnega in vrednega financiranja. Zahvaljujem se tudi sodelavcem za pomoč pri prijavi in izvajanju projekta.
Mag. Andrej Kastelic, KGZS-Zavod NM
Predstavitvi pomembnega projekta je sledil Dan odprtih vrat kmetije Vučji ogrizek
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije na soboto, ki je najbližje 4. oktobru (ko je Svetovni dan varstva živali) že tradicionalno organizira Dan odprtih vrat kmetij, ki redijo drobnico. Letos je k aktivnostim v Beli krajini pristopila le kmetija Vučji ogrizek iz Velikih Sel, ki jo upravljata mlada kmeta Izidor Grabrijan in Manca Kos. Kmetija na 50 ha (proizvodno) skromnih, a biotsko izjemno bogatih pašnikih redi 240 ovc, 35 govedi, 18 oslov, 30 prašičev in raznovrstno perutnine. Ob vrsti dopolnilnih dejavnosti se doma predela v odlične izdelke in polizdelke vse mleko in meso doma vzrejenih živali. S tako dodano višjo vrednostjo pridelkom kmetija zagotavlja prihodek dvema kmečkima zavarovancema. Dela na kmetiji pa je seveda dovolj za precej večji tim, ki ga tvori širša družina. Najbolj prepoznavni proizvodi kmetije so poleg okusne sveže jagnjetine (belokranjske pramenke ter bovške ovce) in govedine tudi suhomesnati in barjeni proizvodi iz ovčjega, govejega, oslovskega in prašičjega mesa ter jogurti, siri, maslo in albuminska skuta iz ovčjega mleka bovških ovc. Na kmetiji se uporabi in ustrezno predela tudi vsa ovčja volna in kože.
Vse proizvode lahko potrošniki dobijo v trgovini v Velikih Selih 6, občasno pa dostavljamo lastne pridelke in proizvode vse do Ljubljane in Kamnika. Za skupine pripravimo tudi predstavitev in ogled kmetije, demonstriramo posamezne postopke dejavnosti ter pripravimo pokušino domačih proizvodov. Obiščite nas in poskusite!
Na prireditvi je bila javnosti prvič predstavljena tudi knjiga receptov iz mleka in mesa drobnice, ki je nastala v okviru CLLD projekta »Iz Drobnice«, v katerem sodeluje tudi LAS Dolenjske in Bele krajine, na našem območju pa ga s podizvajalci vodi RC Novo mesto.
Zahvaljujemo se vsem, ki so si vzeli čas in kakorkoli pripomogli k izvedbi dneva (poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so se nam pridružili še strokovnjaki iz Biotehniške fakultete, Kmetijskega inštituta Slovenije, Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, Društva rejcev drobnice Bele krajine…) posebno pa podjetju »Nasmeh in pisance«, ki je ob neugodnih vremenskih razmerah spontano priskočilo na pomoč. Seveda smo bili najbolj veseli vseh obiskovalcev, ki so prišli pogledat v kakšnih pogojih redimo živali in pridelujemo vrhunske živilske proizvode.