Ohranjanje tradicije in spoznavanje drugačnosti

Tako bi lahko poimenovali aktivnosti dijakov prvega letnika biotehniške gimnazije na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, v tednu od 6. do 10. aprila, ki so ob pomoči dijakov francoske kmetijske šole Lycée agricole d'YSSINGEAUX, v okviru mednarodne izmenjave spoznali del tradicionalne francoske kulinarike in kulture.
Pod vodstvom mentoric so se že v januarju tega leta pri pouku angleščine kot tudi v svojem prostem času povezali preko moderne IKT, se spoznavali in načrtovali svoje delo. Francoski dijaki so jih želeli naučiti peke tradicionalnega kolača (brioche) in njihovih tradicionalnih plesov.
V treh mesecih je projekt dozorel in ob prihodu v Novo mesto je 17 francoskih dijakov z mentoricami z navdušenjem prenašalo svoje praktično znanje slovenskim vrstnikom in njihovim učiteljem pri pripravi in peki dveh vrst tradicionalne brioše. Skupaj so izdelali tudi brošuro s predstavitvijo obeh šol, udeležencev izmenjave, receptov in aktivnosti v projektu.
Svojo šolo ter regijo Auvergne, ki jo zaradi številnih ostankov ugaslih vulkanov mnogi imenujejo tudi dežela vulkanov, so na zanimiv način predstavili celotni populaciji dijakov kmetijske šole in biotehniške gimnazije v kulturnem programu, kjer sta občinstvo še posebej navdušila predstavitev tradicionalnih starih plesov ter degustacija kolačev, ki so jih spekli dan poprej.
Francoski gostje so si v času bivanja v Sloveniji ogledali Ljubljano, Novo mesto in Piran z znamenitostmi. Strokovni del programa izmenjave pa je predstavljal ogled turistične kmetije Mehak, v Gorenjih Dolah, kjer so bili navdušeni nad praktično predstavitvijo peke kruha v krušni peči ter kmetije in vinotoča Kralj v Škocjanu, ki si ga bodo zapomnili po izvrstni kulinariki ter odlični modri frankinji.
Ker so bivali v internatu šole gostiteljice, so imeli na programu poleg ogleda same šole ter posestva v popoldanskem in večernem času še ogled šolske kleti z degustacijo vin, prikaz predelave jabolk v različne izdelke in predstavitev zgodovine čebelarstva v Sloveniji z degustacijo različnih vrst medu iz šolskega čebelnjaka. Z navdušenjem so si v delavnici izdelave predmetov iz voska za spomin vlili vsak svojo svečko in druge figure.
Skupna ocena vseh udeležencev v projektu je, da izmenjave dijakov prispevajo k bogatitvi in osebni rasti vsakega posameznika ter so pomemben člen strokovnega usposabljanja, saj posamezniku omogočajo vpogled v druge kulture, njihove navade in običaje. Izrednega pomena pa sta tudi jezikovno izpopolnjevanje in širitev IKT znanj.