Ohranjanje tradicije in spoznavanje drugačnosti


Tako bi lahko poimenovali aktivnosti dijakov prvega letnika biotehniške gimnazije na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, v tednu od 6. do 10. aprila, ki so ob pomoči dijakov francoske kmetijske šole Lycée agricole d'YSSINGEAUX, v okviru mednarodne izmenjave spoznali del tradicionalne francoske kulinarike in kulture.
Pod vodstvom mentoric so se že v januarju tega leta pri pouku angleščine kot tudi v svojem prostem času povezali preko moderne IKT, se spoznavali in načrtovali svoje delo. Francoski dijaki so jih želeli naučiti peke tradicionalnega kolača (brioche) in njihovih tradicionalnih plesov.
V treh mesecih je projekt dozorel in ob prihodu v Novo mesto je 17 francoskih dijakov z mentoricami z navdušenjem prenašalo svoje praktično znanje slovenskim vrstnikom in njihovim učiteljem pri pripravi in peki dveh vrst tradicionalne brioše. Skupaj so izdelali tudi brošuro s predstavitvijo obeh šol, udeležencev izmenjave, receptov in aktivnosti v projektu.
Svojo šolo ter regijo Auvergne, ki jo zaradi številnih ostankov ugaslih vulkanov mnogi imenujejo tudi dežela vulkanov, so na zanimiv način predstavili celotni populaciji dijakov kmetijske šole in biotehniške gimnazije v kulturnem programu, kjer sta občinstvo še posebej navdušila predstavitev tradicionalnih starih plesov ter degustacija kolačev, ki so jih spekli dan poprej.
Francoski gostje so si v času bivanja v Sloveniji ogledali Ljubljano, Novo mesto in Piran z znamenitostmi. Strokovni del programa izmenjave pa je predstavljal ogled turistične kmetije Mehak, v Gorenjih Dolah, kjer so bili navdušeni nad praktično predstavitvijo peke kruha v krušni peči ter kmetije in vinotoča Kralj v Škocjanu, ki si ga bodo zapomnili po izvrstni kulinariki ter odlični modri frankinji.
Ker so bivali v internatu šole gostiteljice, so imeli na programu poleg ogleda same šole ter posestva v popoldanskem in večernem času še ogled šolske kleti z degustacijo vin, prikaz predelave jabolk v različne izdelke in predstavitev zgodovine čebelarstva v Sloveniji z degustacijo različnih vrst medu iz šolskega čebelnjaka. Z navdušenjem so si v delavnici izdelave predmetov iz voska za spomin vlili vsak svojo svečko in druge figure.
Skupna ocena vseh udeležencev v projektu je, da izmenjave dijakov prispevajo k bogatitvi in osebni rasti vsakega posameznika ter so pomemben člen strokovnega usposabljanja, saj posamezniku omogočajo vpogled v druge kulture, njihove navade in običaje. Izrednega pomena pa sta tudi jezikovno izpopolnjevanje in širitev IKT znanj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se